Meni Zapri

Thomas Cook je potrdil prevzemno namero s strani kitajske skupine Fosun

Britanski organizator potovanj Thomas Cook, ki je bil ustanovljen leta 1841, je potrdil, da se kitajska Turistična skupina Fosun zanima za prevzem njegovega poslovnega področja organiziranih potovanj, poročajo Skynews in turistični strokovni tisk. Fosun, ki kotira na borzi v Hong Kongu, je že 18-odstotni lastnik Thomasa Cooka in je od leta 2015 tudi lastnik Cluba Mediterranee. Če bo do prevzema prišlo, bi Fosun združili Thomas Cook in Club Mediterranee v novo podjetje Turistična in kulturna skupina Fosun. Prevzem Thomasa Cooka bi pomenil razdelitev 178 let starega podjetja Thomas Cook, ki že skuša prodati letala v svoji lasti. Morebitna prevzemna ponudba se ne bo nanašala na letalsko floto Thomasa Cooka, saj kitajska skupina po zakonodaji o lastništvu letalskih družb Evropske unije v njenih državah članicah nima pravice kupiti družbe v EU.

Peter Fankhauser, glavni izvršni direktor Skupine Thomas Cook in Jim Qian, glavni izvršni direktor skupine Fosun turizem, foto: Foliday

Če bo Thomas Cook sprejel ponudbo in prodal podjetje Fosunu, bi šlo za enega največjih prevzemov s strani Kitajske v britanskem gospodarstvu doslej. Thomas Cook in Fosun že imata na Kitajskem skupno podjetje Kuyi, ki je lani beležilo zelo veliko rast prometa.

Turistična skupina Fosun obsega različne dejavnosti, turistične resorte, turistična območja in storitve v turističnih objektih, deluje pa pod blagovno znamo Foliday. Foliday pokriva celotno verigo turističnih storitev in integrira v svoje dejavnosti globalne vire in ponudnike, njegova glavna ciljna skupina pa so družine.