Meni Zapri

Lani na križarjenjih 28,5 milijona potnikov

Po podatkih Mednarodnega združenja za križarjenja je bilo lani na globalni ravni na križarkah 28,5 milijona potnikov, kar je za skoraj sedem odstotkov več kot leta 2017. Povprečna starost gosta je bila 47 let. V Severni Ameriki se je število gostov na potniških križarkah povečalo za devet odstotkov, skupaj jih je bilo 14,2 milijona. Na križarjenje po Karibih se je lani odpravilo 11,3 milijona potnikov, po Sredozemlju pa štiri milijone. Združenje za letos napoveduje nadaljnjo rast števila potnikov oziroma da jih bo 30 milijonov.

Križarjenja predstavljajo dva odstotka globalne turistične industrije, lanska rast segmenta je bila celo nekoliko višja kot rast globalnega turističnega prometa, ta je znašala šest odstotkov, rast potovanj s križarkami pa nekaj manj kot sedem odstotkov.

Najštevilčnejši gostje na križarkah so Američani, med Evropejci pa so na prvem mestu Nemci. Evropejci se odločajo zlasti za križarjenja po Evropi, najbolj priljubljeno je Sredozemlje, se pa precej povečuje zanimanje tudi za Severno Evropo.

Še nikoli toliko novih ladij za križarjenja

1. marca letos je ladja MSC Bellissima priplula na krst v Southampton, sprejme lahko 5.700 potnikov, foto: MSC Cruises
Costa Smeralda, imenovana po regiji na Sardiniji, bo po zahodnem Sredozemlju začela pluti oktobra letos, sprejela pa bo lahko 6.500 potnikov, foto: Costa Cruisis

Že lani je začelo pluti veliko novih križark, gradnja novih se nadaljuje tudi v letošnjem letu. V letošnjem letu bo po svetovnih morjih zaplulo 24 novih potniških križark, toliko, kot v še nobenem letu doslej. Med ladjarji, ki bodo letos dodali največ novih zmogljivosti, sta oba iz Evrope, to sta MSC Cruises in Costa Cruisis. MSC bo pridobila z Bellissimo in Grandioso 9.388 novih ležišč v kabinah, Costa pa 9.120 z ladjama Venezia in Smeralda.

Skupaj bo teh 24 novih ladij križark lahko sprejelo nekaj manj kot 42.500 potnikov, lani pa se je kapaciteta povečala za 34.000 potnikov. Na globalni ravni se bo število postelj na križarkah letos povečalo za 7,5 odstotka. Segment križarjenj je torej tako glede števila gostov kot tudi števila ladij v porastu.