Pred dobrim mesecem smo na študijski poti v notranjosti slovenske Istre v Marezigah, Šmarjah in Padni spoznavali podjetne vinogradnike in zanesenjake, ki ohranjajo življenje in gospodarski utrip v teh istrskih vaseh. Pred nekaj dnevi pa smo se na posestvu Monte Rosso na Crvenem vrhu pri Savudriji, torej v hrvaškem delu Istre, nad Piranskim zalivom, lahko prepričali, kako vizija, dobra poslovna ideja, znanje ter prevzetost nad istrsko pokrajino in naravo, veliko zapuščeno in neobdelano območje spremenijo v rodovitne oljčne nasade, vinograde in sadovnjake.

Poslovna partnerja Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta moža, ki sta zaraščeno in skoraj neprehodno pokrajino v desetih letih spremenila, tudi s pomočjo petih zaposlenih, v skrbno obdelano kulturno krajino in kmetijsko posestvo, ki se zdaj razprostira na nekaj manj kot 70 hektarih in se skorajda dotika morske obale.

Tik za stoletja starimi gospodarskimi poslopji v vasi sami, ki jih postopoma obnavljajo, se razprostirajo na vrhu hriba nasadi različnih sort oljk, od tega približno 30 odstotkov istrske belice, na pobočjih so nasadi figovcev, mandljevcev in češenj, še nižje, v dolini pa vinogradi malvazije in montepulciana.

Iz teh nasadov prihajajo surovine za pridelavo penečega vina Monteclassico, malvazije Monterosso, rdečih vin Monterosso nerone in Monterosso nerome magnum. Vse grozdje prenesejo v Nabrežino k znanemu vinarju Ediju Kanteju na italijanskem Krasu, ki ga predela v takšna vina, kakršna si je želel Davor Dubokovič.

Glavna dejavnost posestva so oljke, približno dve tretjini površine je posajenih s 14.000 oljkami, gre pa za sorte istrska belica, leccino, pendolino, mauriano, ascolana in picholina, Njihovo oljčno olje Istrska belica je narejeno izključno iz te iz avtohtone istrske sorte oljk, medtem ko je večkrat nagrajeno ekstra deviško oljčno olje Monte Rosso Premium izdelano iz vseh sort oljk, ki jih pridelujejo na posestvu.



Test: Cveta Potočnik, fotografije Peter Irman