Meni Zapri

Gault&Millau razglasil najboljše v Sloveniji

Po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau je v Sloveniji chefinja leta 2020 Ana Roš, najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu, chef tradicije je Uroš Štefelin, chef prihodnosti pa Jure Tomič.

Chefinja leta Ana Roš, Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu in Valter Kramar
Maja Pak, direktorica STO, Tomaž Kavčič šef najboljše restavracije 2010 Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono in Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija
Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, Eva Štraus Podlogar, sekretarka na gospodarskem ministrstvu in chef tradciije Uroš Štefelin iz Vile Podvin v Mošnjah
Helena Cvikl, v.d. direktorice Direktorata za turizem, chef prihodnosti Jure Tomič iz Ošterije Debeluh v Brežicah in Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija

Med prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 se letos zapisujejo še Simon Sitar za najboljšega natakarja, Jakob Pintar za mladi talent, Ksenija Krajšek Mahorčič za najboljšo slaščičarko, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran Bazilika bistro.

Fedja Pobegajlo, v. d. direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije, Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija in najboljši natakar Simon Sitar iz Hotela Park v Novi Gorici
Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija in mladi talent Jakob Pintar iz TaBara v Ljubjani

Med najbolje ocenjenimi restavracijami pri nas je 6 takih, ki so prejele po 4 kape, 29 pa takih, ki se lahko pohvalijo s tremi.

Restavracije s štirimi kapami: Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Strelec (Ljubljana), Ošterija Debeluh (Brežice), Gostilna pri Lojzetu (Dvorec Zemono), Hiša Franko (Staro selo pri Kobaridu) in Hiša Denk (Zg. Kungota)

Prireditev je potekala v celotnem prvem nadstropju Hotela Slon, predstavilo se je 26 vrhunskih slovenskih restavracij z izjemnimi kulinaričnimi kreacijami in kar 20 vinarjev.

»Gault&Millau Slovenija sledi mednarodnim standardom Gault&Millau, imamo inšpektorje, ki jasno sledijo vnaprej določenim kriterijem vrednotenja in svoje ocene definirajo po sklopih, brez vpogleda v končni rezultat ocene. Število točk oz. kap in izbira najboljših je rezultat nevtralnih ocen več ocenjevalcev,« je pojasnila metodologijo Gault&Millau Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija in poudarila, da »verjamemo tako v kreativnost chefa kot pomembnost njegovega celotnega servisa, zato se aktivno vključujemo tudi v izobraževanja mladih, bodočih natakarjev, sommelierjev, kuharjev …«

Prvič bo izšel tudi vodnik Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost

Še bolj obsežen vodnik kot je bil prvi bo izšel 22. novembra letos. Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letos obiskali več kot 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat in skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta.

Na osnovi ocen inšpektorjev Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Kot novost so v vodnik uvrščeni tudi več kot 20 turističnih kmetij in prepoznavni slovenski živilski izdelki. Vodnik je obogaten s fotografijami Slovenije in doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences.

Gault&Millau Slovenija 2020 bodo dokončno razkrili 22. novembra na dogodku November Gourmet finale, ki ga v Zavodu Big organizira Turizem Ljubljana. Takrat bodo hkrati premierno predstavili Gault&Millau za Ljubljano, ki predstavlja vrhunska ljubljanska doživetja, med njimi pa seveda tudi najboljše ljubljanske restavracije po oceni Gault&Millau.

Vir: Gault&Millau Slovenija, fotografije: Peter Irman