Meni Zapri

Uspešna zasaditev dreves na pogorišču Parka miru na Cerju

Turistični novinarji smo se na Cerju udeležili prve akcije pogozdovanja skupaj s približno 300 prostovoljci vseh generacij iz vse Slovenije in zamejstva. Zavod Turizem Miren – Kostanjevica je zasnoval akcijo Drevo za Cerje septembra lani, potem ko je avgusta na območju Parka miru na kraški planoti Cerje, v obsežnem požaru zgorelo 100 ha gozda.

Ariana Suhadolnik, v.d. direktorice Zavoda Turizem Miren – Kostanjevica je nagovorila udeležence prve zasaditve dreves na Cerju v okviru akcije Drevo za Cerje, med njimi sta bila tudi minister za okolje Simon Zajc in župan Mirna Mauricij Humar.

Včeraj je zavod uspešno izpeljal prvo zasaditev dreves, ki naj bi planoti sčasoma vrnila vsaj do neke mere podobo, ki jo je imela pred požarom. V prihodnjem letu ali dveh, ko bo na razpolago dovolj avtohtonih sadik hrasta, javorja in črnega bora, bodo s odpravljanjem posledic požara na pogorišču nadaljevali.

Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo podprli akcijo odprave posledic požara na Cerju z zasaditvijo avtohtonih dreves.

V okviru akcije so za ponovno ozelenitev Cerja zbrali več kot 970 doniranih dreves in nekaj več kot 10.500 EUR, ki so jih namenili za primarno posaditev Drevoreda hvaležnosti, ki se bo poslej vil od mogočnega Pomnika miru v dolino.

Včerajšnjo zasaditev je Zavod Turizem Miren – Kostanjevica organiziral v sodelovanju in s strokovno pomočjo Zavoda za gozdove Slovenije, enota Sežana. V podporo prvi zasaditvi sta prišla tudi minister za okolje Simon Zajc in župan Mirna Mauricij Humar. Med društvi, ki so priskočila na pomoč, so veliko prostovoljnega dela opravile tudi članice Društva žensk Žbrinca iz Opatjega sela.

Članice Društva žensk Žbrinca so skrbele za čaj, pijače in hrano, da so prostovoljci lažje delali.

Zasaditev avtohtonih vrst drevja

Prostovoljci smo ob cesti pod Pomnikom miru, ob bodočem Drevoredu hvaležnosti, včeraj dopoldne zasadili 200 sadik hrasta, javorja, skorža, breka in koprivovca, nedaleč od tam pa na desetine majhnih sadik črnega bora. Popoldne nas je žal pregnal dež.

Ob bodočem Drevoredu hvaležnosti je bilo zasajenih 200 sadik hrasta, javorja, skorža, breka in koprivovca, upati je, da bodo do prihodnje pomladi že ozelenele.
Zasajenih je bilo na desetine majhnih sadik črnega bora, ni pa uspelo zasaditi vseh, saj jih je bilo približno 10.000 in popoldne je delo prekinil dež.

Zahtevna kamnita kraška tla

Ostanki požara in zoglenelih dreves so na Cerju še vidni na vsakem koraku. Teren je bil z grobimi deli pripravljen, kljub temu smo spoznali, kako zahtevna za saditev so kamnita kraška tla s skromnimi zaplatami zemlje. Za vsako sadiko smo prostovoljci izkopali jamo, vanjo ob opori postavili sadiko, jo privezali ob leseno oporo in v jamo nasuli prst in kamenje. Če bomo še kdaj sadili na kraških tleh, zdaj vemo, da brez krampa ne gre.

Saditev dreves na kamnitih kraških tleh ni lahko delo. Foto: Ajda Flajs

Pomnik miru

Mogočna zgradba 25 metrov visokega Pomnika miru na Cerju med požarom ni bila poškodovana. Kot izvemo v notranjosti, v petih nadstropjih interaktivne razstave, ki zaobjema vsa  ključna dogajanja zgodovine slovenskega naroda, je dala pobudo za postavitev tega monumentalnega spomenika rodoljubna organizacija TIGR. To je spomenik vsem tistim, ki so se na tem ozemlju borili in padli.

Pomnik miru Cerje, foto: Ajda Flajs
Pričevanja o delovanju domoljubne organizacije TIGR

Na mestu, kjer danes stoji pomnik, so potekale hude bitke 1. svetovne vojne in pomnik je ena izmed točk na Poti miru od Alp do Jadrana, ki je posvečena soški fronti. V pritličju pomnika eno izmed sten prekriva slika z naslovom Ples življenja in smrti Rudija Španzlja, nekateri jo imenujejo »slovenska Guernica«

Razstavo in vsebine pomnika postopoma dopolnjujejo, v njem je konferenčna dvorana, prirejajo tudi občasne razstave.  Zdaj je na ogled razstava Jožeta Spacala na temo Življenje v eksploziji, sočasno pa v kletnih prostorih tkane slike in rute razstavlja njegova hči Katarina Spacal. Najvišje nadstropje pomnika je pravzaprav razgledni stolp, izjemna razgledna točka na vse štiri smeri in simbolizira pogled v prihodnost.

Triptih Ples življenja in smrti Rudija Španzlja, foto: Ajda Flajs
Razstava tkanih slik in rut Katarine Spacal

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik