Meni Zapri

Italijanskemu turizmu grozi 2,9 milijarde evrov izgube

Italija je zaradi epidemije koronavirusa še vedno v globoki krizi. Italijanska vlada je najstrožje ukrepe za zajezitev širjenja virusa podaljšala do 12. aprila.

Po anketi skupine SWG 70 % Italijanov meni, da bodo ukrepi trajali še dva do tri mesece, 50 % je izrazilo željo in pripravljenost, da bodo spet potovali po končani krizi, 83 % anketiranih meni, da bodo potovali najprej v Italijo, 20 % slednjih pa je zaskrbljenih zaradi finančne stiske po krizi.

Po cenah Italijanskega združenja hotelirjev naj bi turistično gospodarstvo v državi doživelo pravo katastrofo, izguba prihodkov iz naslova prodaje naj bi znašala tudi to 75 % na letni ravni v primerjavi z lani. V Italiji je 34.000 hotelov, ki ustvarijo 20 milijard evrov letnega prometa, ki pa od marca ne poslujejo.

Po pričakovanjih naj bi bilo poslovanje hotelov zelo slabo tudi poleti. Ocenjujejo, da bodo hotele odprli postopoma, nekaterih pa verjetno sploh ne bodo ponovno odprli. Pričakujejo, da bodo prvo okrevala notranja potovanja, od leta 2021 pa tudi mednarodna potovanja. Za velikonočne počitnice ocenjujejo, da bo delo izgubilo 500.000 delavcev v turizmu.

Združenje hotelirjev v Italiji (Federalberghi) poziva vlado k takojšnji pomoči za zagotavljanje likvidnosti ali zagotovitev posojil brez garancije. Po oceni Združenja turističnih podjetij Italije (Assoturismo) bo letošnja izguba pri prenočitvah kar 60-odstotna (172 milijonov namesto 430 milijonov prenočitev) izguba v turističnem sektorju pa je ocenjena na 29 milijardah evrov in 2,9 milijarde evrov v transportni industriji.

Nemčija

Država namenja velik sveženj pomoči gospodarstvu, ki ga sproti posodabljajo, žal še vedno ni posebne pomoči za celotni turistični sektor, ki bi pomagal vsem, tudi manjšim podjetjem. Glede na raziskave zvezne agencije za zaposlovanje je 76.700 podjetij napovedalo, da bo koristilo odlok o skrajšanem delovnem času, pri čemer se na ukrep zanašajo predvsem podjetja v turistični panogi.

Organizatorji potovanj so ustavili rezervacije in odpovedali potovanja do konca aprila, okrnjena sta tudi regionalni železniški promet in mestni promet po vsej državi. Nekaj organizatorjev potovanj se pripravlja na izzive po krizi, pripravljajo pakete in ugodnosti za hitre rezervacije, ko bo to mogoče.

Avstrija

Od ponedeljka, 30. marca 2020 so zaprti  vse turistične nastanitvene zmogljivosti.  27. marca je avstrijsko ministrstvo za turizem pripravilo nov paket ukrepov. Prvi cilj je ohraniti likvidnost turistične panoge, kljub izgubam s katerimi se trenutno srečujejo podjetja. Jamstva za premostitvena posojila se bodo tako povečala s 100 milijonov na 1 milijardo evrov.

Vir: TTA