Meni Zapri

Turizem lahko računa na dodatno pomoč države

Na prvi seji je novoustanovljeni Strokovni svet za turizem, ki ga vodi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, včeraj sprejel predlog dodatnih ukrepov za pomoč turizmu po obdobju epidemije. Kot so sporočili iz gospodarskega ministrstva, bo svet v prihodnjih dneh skupaj s predstavniki nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravil predlog zaščitnih standardov, ki bodo določali izvajanje gostinskih in turističnih storitev.

Svet, ki bo poslej posvetovalni organ Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je bil po besedah ministra Zdravka Počivalška ustanovljen zato, ker si »turizem ne bo opomogel, če bomo delali eden mimo drugega. Zdaj moram skupaj stakniti glave in krizne razmere izkoristiti za iskanje inovativnih rešitev in storitev«.

Člani sveta, ki prihajajo z vrst ključnih organizacij, panožnih zvez in sindikatov, je razmere v slovenskem turizmu ocenil za zaskrbljujoče. Po nekaterih ocenah bi lahko okrevanje po epidemiji in krizi, povezani z njo, trajalo še vsaj naslednjih pet let.

Minister Počivalšek je ob robu seje povedal, da lahko »turizem računa na dodatno pomoč države«. Ta bi po predlogu sveta šla v smeri podaljšanja veljavnosti že sprejetih ukrepov za ohranitev delovnih mest v turizmu in zagotavljanje likvidnosti podjetij, svet pa bo vladi predlagal tudi oblikovanje dodatnega vira za nepovratne kredite za pokrivanje obratovalnih stroškov v turizmu

Po njegovih besedah je za turizem ključno, da bo imel podporo tudi po izteku letošnje sezone. Dobre zgodbe »moramo ohraniti pri življenju« in jim pomagati, da bodo preživele to zares težko leto. »Turizem bo v prihodnje drugačen, od nas pa bo odvisno, ali se bomo na nove razmere in nove navade znali pravočasno prilagoditi«.

Turistično gostinska zbornica Slovenije je prav tako sporočila, da so na prvem sestanku Strokovnega sveta za turizem pregledali skupni predlog ukrepov v pomoč turističnemu gospodarstvu, predlog zagona turistične panoge ter predlog zaščitnih ukrepov, ki so jih pripravili v turističnih združenjih.

Vladna stran bo ukrepe preučila in dopolnila, poudarila pa je pripravljenost na pomoč turističnemu gospodarstvu.

Odločitev glede odpiranja večjih segmentov turizma je pričakovan v kratkem, tako kot tudi na čimprejšnje odprtje državnih mej.

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je sicer poudaril, poroča STA, da je trenutno največja težava zagotavljanje likvidnostih sredstev, panoga pa bo pomoč potrebovala tudi v času dolgotrajnega okrevanja.

Iz Iniciativnega odbora za ohranitev slovenske industrije srečanj so sporočili, da je bil v Strokovni svet povabljen tudi Miha Kovačič, direktor Kongresnega urada Slovenije, ki je predstavil aktualno situacije tega segmenta turizma oziroma celoten Poziv, ki so ga iz industrije srečanj poslali Vladi RS in ga je do zdaj podpisalo 270 podjetij, oziroma 306 predstavnikov podjetij. Ti so skupaj s podpisom dali tudi oceno izgube in ogroženosti delovnih mest. Ocenjena izguba prihodkov znaša 115 milijonov evrov samo do konca leta 2020, ogroženih pa je več kot 1600 delovnih mest

Po Kovačičevih besedah so predstavniki segmenta “Poslovna srečanja in dogodki” z včerajšnjo sejo strokovnega sveta za turizem zadovoljni in optimistični, da bo tudi njihova dejavnost, razumljena in deležna ustrezne državne pomoči.

Industrija srečanj prinaša veliko dodano vrednost in direktno zaposluje več kot 11.000 oseb, poleg tega pa je od organizacije dogodkov odvisnih še več kot 20.000 ustvarjalcev, ki so večinoma samostojni podjetniki ali samozaposleni v kulturi (glasbeniki, moderatorji, oblikovalci, fotografi, prevajalci, tolmači ipd).

Naslovna fotografija: Strokovni svet za turizem,