Meni Zapri

V Postojnsko jamo so se danes z vlakcem ponovno zapeljali obiskovalci

Cveta PotočnikPostojnsko jamo so po 82 dneh danes dopoldne ponovno odprli za oglede, na prvem vlakcu, ki je zapeljal v jamo, je bilo 14 gostov, med njimi tudi nekaj tujcev. Hkrati so za obiskovalce že odprti Predjamski grad in vse druge znamenitosti Postojnskega parka. Gostinske lokale bodo odpirali postopoma. Ogledi Postojnske jame so zdaj dvakrat na dan, število odhodov v jamo bodo prilagajali povpraševanju.

Nove naložbe

V času, ko je bil zaradi korona epidemije  Postojnski park zaprt, so dokončali kar nekaj naložb. Povsem so prenovili Promenado Slavnih in končali obnovo drugega dela Hotela Jama. Letos mineva 10 let od podpisa kupoprodajne pogodbe z Istrabenzom, Postojnski park  in jama pa imata s tema in vsemi drugimi, že prej izpeljani naložbami v zdaj zaključenem 10-letnem ciklusu investicij, povsem drugačno podobo in vsebine.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame, morajo kljub težkim razmeram v letošnjem letu, investicije teči dalje.

Novinarska konferenca ob ponovnem odprtju Postojnske jame, foto: Cveta Potočnik

»Pri nas ni prišlo do likvidnostnega krča, smo sposobni še nekaj časa preživeti, je pa za mnoga turistična podjetja položaj zelo težak in se utegne še poslabšati po koncu glavne sezone,« je še dejal Batagelj. Je pa poudaril, da je bila pomoč države turističnim podjetjem zelo pomembna.

Pripravljeni na sprejemanje turističnih bonov

Čeprav bi bil zdaj za Postojnski park že čas visoke sezone, so imeli doslej le 10 odstotkov obiska v primerjavi z lani in bodo dokaj zadovoljni, če bodo v vsem letu dosegli 30 odstotkov.

Slovenskim obiskovalcem cenovno dostopnejši obisk Postojnske jame, foto: Cveta Potočnik

Tudi turistične bone Batagelj ocenjuje za dobre, ne glede na to, da gre pravzaprav za nastanitvene bone in so se z različnimi paketi tudi pripravili nanje, prav tako so prilagodili cene. Poudaril pa je, da zaradi bonov v turizmu ne sme priti do višanja cen, pač pa je zdaj čas za izboljševanje kakovosti, saj je gostov manj.

Oba dela Hotela Jama sta prenovljena, foto: Cveta Potočnik

Sicer pa v 200-letni zgodovini turizma Postojnska jama nikoli ni bila tako dolgo zaprta, kot je bila letos. Arhivski zapisi pričajo, da turizma nič ni pretreslo tako kot prav Covid-19. Celo med prvo in drugo svetovno vojno so bila znamenita železna vrata Postojnske jame odprta. Za nekaj tednov je bila jama zaprta zgolj po požigu leta 1944, ob menjavi upravljavca leta 1945, v novejši zgodovini pa so vrata jame za en dan zaprli med osamosvojitveno vojno in za tri dni leta 2014, ko je ta del Slovenije prizadel žled.

Dokončana prenova Hotela Jama

Prvi del Hotela Jama je bil obnovljen pred štirimi leti, povpraševanje je bilo tolikšno, da so se odločili tudi za obnovo drugega dela. Investicija  je znašala 4 milijone evrov. Skupno je v hotelu zdaj 156 sob.

Prenovljen Hotel Jama, foto: arhiv Postojnska jama

Goste bo hotel začel sprejemati v tem mesecu, za zdaj pa so zaustavili ureditev kongresne dvorane s 400 sedeži, saj je za ta segment turizma še zlasti težko predvideti, kdaj bo ponovno zaživel. Po Batageljevih besedah so navdih za interjer hotela črpali v jami, tako da bodo gostje podzemlje lahko podoživljali tudi v hotelu.

Znameniti park in promenada slavnih

Prenovo Promenade Slavnih so načrtovali okoli neprecenljivega Globočnikovega drevoreda s 150 let starimi lipami. V zadnji fazi prenove bodo uredili razgledno točko nad reko Pivko. Investicija v prvo in drugo fazo prenove Promenade Slavnih je znašala 2 milijona evrov.

Simbolična zasaditev lipe v Promenadi slavnih, foto: arhiv Postojnska jama
Pogled na Promenado slavnih, foto: Cveta Potočnik

Po koroni narava še bolj pomembna

Ob ponovnem odprtju tudi v Postojnskem parku dosledno sledijo preventivnim ukrepom in higienskim standardom in k temu nagovarjajo tudi obiskovalce. V jamo bodo vstopale manjše skupine in tudi na vlakcih bodo ohranjali varnostno razdaljo.

Marjan Batagelj: “Povratek k naravi pomeni povratek k normalnemu življenju. V naravi ni stare in nove normalnosti, je samo ravnotežje, ki se neprestano vzpostavlja.” Foto: Cveta Potočnik

Po Batageljevih besedah jim pri tem pomaga tudi narava. Koncentracija negativnih ionov, prisotna v jami, namreč ustvarja neprijetno okolje za viruse, prave količine radona, ki jih skladiščijo jame, pa lahko blagodejno vplivajo na splošno odpornost organizma ter vnetja v dihalnih poteh. Blagodejni učinek jam poznamo pod pojmom speleoterapija.

Naslovna fotografija: Prvi obiskovalci Postojnske jame po ponovnem odprtju, foto: arhiv Postojnska jama