Meni Zapri

DRV napoveduje nadaljnji padec povpraševanja na nemškem trgu potovanj

Nemško potovalno združenje (DRV) pred jutrišnjim začetkom berlinske borze ITB Berlin Now pred majem ne pričakuje ponovnega zagona turizma pred majem in po njegovi oceni bodo turistična podjetja letos v najboljšem primeru ustvarila 50 % prihodkov leta 2019.

Čeprav se je prodaja po podatkih Travel Data&Analytics (TDA) sredi februarja nekoliko povečala, ne dosega več kot 20 % tiste ob istem času lani, to je, preden je izbruhnila globalna pandemija.

»Nemogoče bo kakorkoli nadoknaditi več kot 80 % izpada prometa. Za letos bo značilno nadaljnje zmanjševanje prihodkov v turistični industriji. Velik uspeh bi bil, če bi turistične agencije in organizatorji potovanj lahko dosegli 50 % prihodkov iz leta 2019,« je dejal Norbert Fiebig, predsednik DRV. Interna anketa DRV med 600 turističnimi podjetji pa je pokazala, da jih približno polovica pričakuje vsega 25 do 50 % prodaje iz predkoronskega leta.

V Nemčiji je prodaja aranžmajev za pomlad zelo slaba, kakšna bo možnost potovanj za Veliko noč je neznanka, 60 % sedanje prodaje se nanaša na poletje, 25 % pa na jesen ali celo na prihodnje leto.

Glede na odzive kupcev v turističnih podjetjih ugotavljajo, da je vzrok za zadržanost pri nakupih in rezervacijah strah pred morebitno karanteno ob povratku v Nemčijo, velika večina jih podpira čim bolj množično cepljenje in idejo, da za cepljene pri potovanjih ne bi veljale nobene omejitve.

Naslovna fotografija: Norbert Fiebig, foto: DRV