Meni Zapri

Slovenija na ITB Berlin NOW – poudarek na naravi, standardih varnosti in kulinariki


Cveta Potočnik – Rdeča nit spletne novinarske konference v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO)  v okviru borze ITB Berlin NOW so bile varne in aktivne počitnice v neokrnjeni naravi ter gastronomska doživetja. Predstavljena je bila tudi strategija okrevanja in krepitve slovenskega turizma za čas po koronakrizi.

Novinarjem in strokovni javnosti so spregovorili Maja Pak, direktorica STO, Rebeka Kumer Bizjak, direktorica Predstavništva STO v Nemčiji in Klemen Langus, direktor Skupnosti Julijskih Alp. v prenosu v živo iz Hiše Denk se je predstavil kuharski mojster Gregor Vračko in popeljal gledalce na virtualno kulinarično popotovanje po Sloveniji.

Maja Pak je predstavila pet stebrov za okrevanje turizma, ki slonijo na dosedanjem večletnem razvoju na principih trajnosti in mednarodno priznane varnostne standard, ki jih je odobril tudi World Travel and Tourism Council (WTTC). Kot je dejala, Slovenija principe trajnosti uveljavlja tudi na področju gastronomije. Za okrevanje turizma bo pomembno zagotavljanje varnih, trajnostnih in privlačnih izkušenj, prilagajanje poslovanja, prilagajanje spremenjenemu vedenju turistov po Covid-19, uporaba digitalne tehnologije ter krepitev odnosov s turisti in lokalnimi skupnostmi. Kot je tudi dejala Maja Pak bo v pokoronskem obdobju potrebno oblikovati nova merila za merjenje uspešnosti turizma, drugačnih od sedanjih fizičnih kazalcev.

Ker bodo po pandemiji gostje nedvomno še posebej povpraševali po neokrnjeni naravi, so aktivne počitnice vodilna promocijska tema STO za leti 2022 in 2023, je napovedala Maja Pak. Pripravljene so številne tržne in promocijske aktivnosti, s katerimi bo STO, ko bodo potovanja ponovno možna, k obisku Slovenije vzpodbujala predvsem prebivalce dežel Baden Württemberg, Bavarske in Saške, pa tudi Berlina. Izsledki raziskav namreč kažejo, da želi več kot 70 % prebivalcev Nemčije v letu 2021 v pokoronskem času potovati, kar 70% z avtomobilom.

Številne možnosti za aktivne počitnice v Sloveniji ter aktualne in načrtovane aktivnosti na nemškem trgu je predstavila Rebeka Kumer Bizjak in poudarila, da je slovenski turizem z vpeljavo varnostnih standardov dobro pripravljen na ponovni prihod turistov, vse pa je seveda odvisno od epidemioloških razmer.

Klemen Langus je predstavil strategijo partnerstva med turizmom in ohranjanjem narave na občutljivem območju Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka, kjer so leta 2019 ustvarili 4,5 milijona prenočitev. Pred koronakrizo se je na tem območju že zaostroval problem prenasičenosti, zato so razvili smernice za ohranjanje ravnotežja med turizmom in varovanjem narave.

Uporabili bodo certifikate kakovosti, Zeleno shemo slovenskega turizma, različna digitalna orodja za uravnavanje obiska in informiranje gostov, zagotovili bodo čim boljšo mrežo javnega prevoza in razvijali nove ponudbe, kakršna je denimo nova kolesarska pot po Julijskih Alpah.