Meni Zapri

Nujen pravočasen datumov odpiranja, omejitev na 30 sob neustrezna, hotelske restavracije morajo delovati za vse goste

V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč so z veseljem pozdravili prve ukrepe vlade za omejeno odpiranje nastanitvenih kapacitet, saj so z vladnim odlokom neprekinjeno zaprti že več kot 7 mesecev. Vendar so ukrepi nemogoči. Več mesecev so vladne svetovalce in odločevalce opozarjali, da je potrebno priprave ponovnega odpiranja izvesti organizirano in dati turističnemu gospodarstvu informacije toliko v naprej, da odprtje lahko tudi pravočasno načrtuje in predvsem izvede.

V sosednji Italiji je vlada hotelirje več kot mesec v naprej seznanila z datumi odpiranj. Ad hoc odpiranja, kakršno je predvideno pri nas, je nemogoče izvesti, saj na primer  v termah in zdraviliščih, kamor gostje v prvi vrsti prihajajo zaradi bazenov, v tako kratkem času, kot je sedaj na voljo pred prvomajskimi prazniki, bazenske vode v objektih, ki so že tako dolgo zaprti, ni mogoče ustrezno pripraviti.

V zdraviliščih poudarjajo, da ne razumejo omejitve na 30 odprtih sob v hotelih, saj imajo večji hotelski objekti lahko tudi več kot 150 sob. V večjih objektih ob taki omejitvi praktično ni mogoče rentabilno poslovati, saj bi si ob takšnem zagonu in omejitvah ustvarili še dodatno izgubo.

Bodo neposlovni hotelski gostje jedli na terasah?

Še manj je za zdravilišča sprejemljiva  povsem nelogična odločitve oziroma ukrep vlade, da gostje, ki bi bivali v hotelih v 30 dovoljenih sobah, niti v rumenih regijah ne bi smeli koristiti obrokov v hotelski restavraciji.

Vsi gostje morajo za vstop v hotel predložiti negativen test oziroma dokazilo o prebolelosti ali cepljenju. V čem so ti gostje drugačni kot gostje gostinskih lokalov, za katere velja ukrep, da lahko koristijo obroke tudi znotraj objektov, če imajo dokazila, da so zdravi, se sprašujejo v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. In dodajajo, da je to popolnoma skregano z vsako logiko; hotelski gost bi moral po tej teoriji jesti na terasi ali pa uporabiti postrežbo v sobo. V primeru pa, da je gost v zdravilišču iz poslovnih razlogov, zanj ne veljajo nobene omejitve.

Glede tega v zdraviliščih apelirajo na vladne odločevalce, da naj takoj sprejmejo razumno odločitev, tako da bodo gostje lahko jedli tudi v notranjosti. Na ta način bi tudi odpravili diskriminacijo med poslovnimi gosti in gosti v gostinskih lokalih (v rumenih regijah).

»Prvomajski prazniki, zaradi katerih se je z odpiranjem očitno tako mudilo, bodo deževni in radi bi videli, kako bi vladni odločevalci v dežju zjutraj sedeli na terasi in jedli zajtrk pri 5 do 10 stopinjah Celzija. Gre za popolnoma nerazumen ukrep, ki ga je nemudoma potrebno korigirati. Papir seveda prenese vse …, » so še zapisali v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.