Meni Zapri

Mura Raba Tour – Doživetja v Porabju

Renata Picej – V času, ko nam korona preprečuje potovanja v oddaljene kraje je zelo dobrodošel nov čezmejni turistični projekt Mura Raba Tour, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska 2014 – 2021 in prinaša kup možnosti za obisk destinacij med rekama Muro in Rabo.

Zajema štiri tematske programe: Vodni program, ki vključuje spoznavanja obeh rek iz rafta ali kanuja, Konjeniški program z jahanjem in vožnjo s konjsko vprego ob nekdanji »železni zavesi«, Pohodni program, s prikazom življenja obmejnih varuhov in možnost pohoda po graničarski poti med državama ter Kulturni program, ki odkriva skrivnostno zgodovino upornih Krucev (ogrski kmečki uporniki, ki so od 16. do 18. stoletja ropali, morili in požigali po Habsburški monarhiji). Ponudbo bogati obnovljena stavba nekdanje karavle v Čepincih s stalno muzejsko zbirko o življenju obmejnih varuhov ter obnovljen kamp Akácfa v kraju Csörötnek na Madžarskem.

Slovensko Porabje

Slovensko Porabje leži na skrajnem jugo-zahodu Madžarske in se Slovenije dotika na Goričkem. Pokrajina, kjer na madžarski strani živijo Slovenci s svojim arhaičnim narečjem,  je dobila ime po reki Rabi. Zgodovina je njenim prebivalcem krepko pristrigla peruti življenja, ko je podpis pogodbe med Madžarsko in zmagovalnimi državami antante po koncu 1. svetovne vojne razdelil nekoč enovito pokrajino in v drugi državi pustil 6.000 Slovencev, poimenovanih Porabski Slovenci. Z madžarskim zaledjem niso imeli stika, do Pomurcev zaradi meje niso mogli. Na zahodu jih je stisnila meja z Avstrijo.

Ujetniki Triannonske pogodbe so tako ostali sami in zaživeli izolirano življenje v svojih devetih vaseh (Slovenska ves, Sakalovci, Dolnji Senik, Gornji Senik, Števanovci, Otkovci, Andovci, Verica in Ritkarovci). Njihovo gospodarsko in upravno središč pa je bil Monošter, pretežno poseljen z Madžari. Zaradi politike prebivalci Porabja in  Prekmurja niso imeli možnosti medsebojnega sodelovanja vse do leta 1990. Madžarski popis prebivalstva iz leta 2001 pa navaja, da se je takrat 3.429 prebivalcev Madžarske opredelilo za slovensko poreklo.

Raziskovanje skrite turistične destinacije

Pa postojmo najprej v Čepincih, kjer projekt Mura Raba Tour najprej navrže obnovljeno karavlo. Graničarski muzej vsebuje muzejsko zbirko z naslovom Varuhi meje ter s številnimi fotografijami, dokumenti in drugimi predmeti iz obdobja med leti 1918 in 1991 in še nekaterimi eksponati iz časa, ko je Slovenija vstopala v Evropsko unijo, buri fantazijo. Lično urejena zgradba na izjemni lokaciji, ponuja košate razglede na zeleno Pomurje. Madžarska je tik za gozdom, na drugi strani. Stalne kontrolne točke na meji ni!

Karavla v Čepincih
Karavla v Čepincih

In potem leži pred teboj to mistično Porabje, ki vabi na odkrivanja. V Števanovcih je ogleda vredna že stara Muzejska zbirka o železni zavesi. S tem izrazom je Winston Churchill takoj po vojni opisal simbolično razdelitev Evrope na Zahod in Vzhod, a na jugoslovansko-madžarski meji je ta izraz dobil konkretno fizično obliko. Nekdanja madžarska karavla pripoveduje tudi zgodbo o meji, ki so jo varovale žičnate ograje, minsko polje in preoran mejni pas, poleg tega, da je na ogled tudi  razstava vsakodnevnega življenja mejnih stražarjev. Zelo impresivno!

Porabje ima svoj Mali Triglav

V Andovcih nas pričaka Porabska domačija, Hiša pobega, s pobegom v zgodovino čarovništva in ljudskih verovanj ter Mali Triglav. Gre za skalo, ki jo je Andovcem daroval Triglavski narodni park. V njegovem podstavku je vgrajenih sedem kamnov iz vseh sedmih slovenskih vasi Porabja in kamni iz treh mest (Budimpešte, Sombotela in MonoštraMosonmagyaróvárja).

Andovci, Mali Triglav
Notranjost Hiše pobega, v postelji počiva okostnjak

Seveda ne moremo mimo hotela Lipa v Monoštru, kjer je tudi sedež narodnostnih organizacij in radia Monošter, s svojimi slovenskimi oddajami. V hotelu z 22 sobami in dvema apartmajema se lahko ugodno prenoči, predvsem pa pridejo na svoj račun ljubitelji piva.

Hotel Lipa v Monoštru

V Monoštru je velika zanimivost termalni park Thermalpark s celo paleto bazenov: športni bazen, bazen za učenje, pa otroški in otroški doživljajski bazen, na sredini tropskega vrta term sta poleg toboganov še dva masažna bazena, termalno sprostitveni in zunanji bazen. Vse lepo urejeno in čisto ter cenovno ugodno.

Termalni park v Monoštru

In presenečenje je vsekakor Apát Hotel és Étterem, prijeten hotel v narodnem parku Őrségi, sredi oceana gozdov in travnikov, potopljen v oazo zelene barve. Izjemen ambient, dobra kulinarika in veliko prostora za doživetja.

Apát Hotel és Étterem
Apát Hotel és Étterem

Porabje čaka; privoščite si ga samostojno ali v kombinaciji z bivanjem v Prekmurju ali Prlekiji. Sami, z družino ali skupino.

Fotografije: Renata Picej