Meni Zapri

Valentin Bufolin je najboljši sommelier Slovenije 2022

Včeraj je na Ljubljanskem gradu Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije ob 30–letnici delovanja zaključil0 tekmovanje »Najboljši sommelier Slovenije 2022« in podelilo nagrade najboljšim. Zmagal je Valentin Bufolin, ki bo za Slovenijo nastopil na svetovnem in evropskem prvenstvu sommelierjev.

Valentin Bufolin

V društvu Sommelier Slovenije, ki letos praznuje 30–letnico delovanja in edino predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI – Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2018 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. To je postal Valentin Bufolin, ki je tem dosežkom nadgradil drugo mesto iz prejšnjega državnega prvenstva. Valentin Bufolin je v svet sommelierstva vstopil leta 2009, leta 2014 pa je zaključil tudi izobraževanje na tretji, najzahtevnejši stopnji. Pogosto se udeležuje in sodeluje pri organizaciji vinskih dogodkov tako doma kot v tujini, kjer z udeleženci nesebično deli pridobljena znanja. Je tudi podpredsednik društva Sommelier Slovenije. Bufolin bo kot predstavnik Slovenije nastopil na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Franciji in evropskem prvenstvu leta 2024 v Srbiji.

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Na letošnje tekmovanje se je na začetku prijavilo 17 kandidatov. Tekom priprav jih je ostalo 10, na tekmovanje pa je prišlo osem kandidatov: Oskar Bičič, Valentin Bufolin, Simona Česen, Nejc Jakopič, Miralem Junuzović, Rok Kerin, Martin Kobal in Ilia Nozadze. Ti so v ponedeljek v prostorih KULT316 – Center kulinarike in turizma opravili polfinalne nastope.

Najprej so v 120 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 75 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina. Tekmovalci so se tako že v uvodnem delu tekmovanja seznanili z načinom preverjanja znanj, ki je programsko usklajen z zahtevami svetovnega združenja ASI in enoten za največja tovrstna tekmovanja ter si tako pridobili dragocene strokovne izkušnje.

V društvu Sommelier Slovenije so praznovanje 30-letnice uspešnega delovanja združili s finalom tekmovanja za najboljšega sommelierja Slovenije. Včeraj so se na Ljubljanskem gradu zvrstili zanimivi strokovni dogodki in delavnice s posebnimi gosti iz tujine.

Najprej je pod vodstvom Suvada Zlatića, tretjega sommelierja Evrope, potekal »saké masterclass«, ki je udeležencem približal čudoviti svet sakéja, njegovo zgodovino, proces pridelave in zanimive okuse.

Delavnico o rdečih vinih Nove Zelandije, Španije in Argentine ter delavnico o konjakih Hennessy  je v imenu podjetja Merit HP vodil Ted Lelekas, znan mednarodni ocenjevalec, kritik in novinar s področja vin in žganih pijač.

Obiskovalcem dogodka so predstavili najboljše tri sommelierje, ki so se uvrstili v finale tekmovanja.To so bili: Valentin Bufolin, Rok Kerin in Ilia Nozadze. 

Vsak izmed finalistov je nato v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravek napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina.

Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije, je vodil strokovni del tekmovanja. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom, in sicer izboromnajboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice – to je prav tako postal Valentin Bufolin.

Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenije je ob 30-letnici delovanja društva izpostavil pomen povezovanja in prenosa znanj z namenom širjenja vinske kulture ter prepoznavnosti Slovenije v širnem vinskem svetu. »Kaj in kako bo čez 30 let, lahko le ugibamo, priznamo pa si lahko, da smo s pomočjo aktivnih članov in podpornikov društva v minulih letih marsikaj spremenili na bolje,« je nagovor gostom zaključil Peršolja.

V društvu Sommelier Slovenije z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno veča. Pomemben prispevek k dvigovanju kulture uživanja vin v Sloveniji pomenijo tudi strokovna izobraževanja. V društvu so letos že uspešno izpeljali in zaključili tečaj prve in druge stopnje, v teku pa so že priprave na še eden tečaj druge stopnje, ki naj bi ga predvidoma izvedli jeseni. Najzahtevnejši tečaj tretje stopnje je planiran za prihodnje leto. Skupaj je društvo v 30 letih delovanja izobrazilo več kot tisoč sommelierjev prve stopnje, 163 sommelierjev je zaključilo izobraževanja na drugi stopnji, 90 pa je takih, ki so osvojili strokovna znanja na najvišji, tretji stopnji.

Vir: Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije

Naslovna fotografija: Organizatorji in finalisti tekmovanja ter člani društva Sommelier Slovenije, foto: Atelje Pavšič Zavadlav