Meni Zapri

Uvodnik

Prisrčno pozdravljeni na novi spletni strani Društva turističnih novinarjev Slovenije

Slovenski turistični novinarji smo s svojim aktivnim delovanjem že več kot pol stoletja organizirano vključeni v promoviranje in tudi kritično spremljanje slovenskega in tudi svetovnega turizma kot fenomena sodobne globalne družbe. Še posebej pa smo ponosni na dejstvo, da je naše organizirano delovanje za leto starejše kot največji svetovni turistični dogodek – Mednarodna turistična borza v Berlinu.

V Društvo turističnih novinarjev Slovenije včlanjeni novinarji in drugi pisci o turizmu smo še posebej ponosni, da smo v minulih petih desetletjih ob pomoči celotnega slovenskega turizma organizirali kar dva svetovna kongresa, o katerih naši kolegi po svetu še dandanes govorijo samo o presežnikih. O zadnjem, ki smo ga organizirali leta 2008, pa govorijo, da je bil v vseh 66 letih delovanja Svetovnega združenja turističnih novinarjev FIJET najboljši.

Žal je naše delovanje v posameznih obdobjih imelo tudi padce, ki so odraz družbenih razmerij v slovenski družbi in medijih. Medtem ko je v nekdanji skupni državi vsak pomembnejši republiški in celo regionalni medij imel specializiranega novinarja za turizem, pa zdaj, ko turizem dosega kar 13 % BDP samostojne slovenske države, ki je po svetu v zadnjih letih zaradi številnih laskavih priznanj prepoznavna predvsem po svoji zeleni naravnanosti v turizmu, premore specializiranega novinarja za turizem samo nacionalna televizija, medtem ko so turistične priloge časopisov v glavnem skoraj 100 odstotno skomercializirane.

Društvo turističnih novinarjev si zato prizadeva, da bi na novih temeljih turističnemu novinarstvu in drugim sodobnim družbenim medijem v turizmu dali nekdanji pomen in veljavo ter ugled. Tako naše društvo vsako leto na Dnevih slovenskega turizma podeljuje najvišje priznanje za dosežke v slovenskem turizmu » Kristalni Triglav, s svojim delovanjem pa smo dnevno prisotni v slovenskih in mednarodnih medijih. Da boste lahko najbolj aktualno seznanjeni z našim delovanjem in da nam boste lahko posredovali tudi najrazličnejše pobude, smo ustvarili sodobno zasnovano spletno stran. Na njej bomo v različnih oblikah objavljali tudi članke, komentarje, reportaže in potopise svojih članov ter novice iz slovenskega in svetovnega turizma.

Častni predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije

Drago Bulc