Meni Zapri

Mala barka 2 – projekt ohranjanja in zaščite pomorske dediščine

Silverka Lesjak Klapš, Revija Horizont, 22. marec 2019 – Slovenski in hrvaški novinarji smo marca prisostvovali študijskem potovanju, ki so ga organizirali slovenski in hrvaški partnerji projekta Mala barka 2. Ob zaključku čezmejnega projekta, ki je potekal znotraj programa Interreg V-A Slovenija-Hrvaška in je vreden dobra dva milijona evrov, smo se lahko prepričali o pomembnemu prispevku k ohranjanju  in zaščiti pomorske materialne in nematerialne dediščine. Sodelovanje slovenskih in hrvaških obmorskih krajev in muzejev severnega Jadrana, je prispevalo tudi k pripravi različnih potovanj, skozi katere je mogoče spoznavati zgodbe morske, pomorske in ladjedelniške tradicije.

Zbirka o morju v Izolani – hiši morja, foto: Barbara Gavez Volčjak

V skladišču soli Monfort smo lahko videli zaključna dela v okviru gradnje replike tradicionalnega ribiškega plovila – istrskega topa. Z ladjico smo se podali mimo ribogojnice Fonda do Sečoveljskih solin in v Piranu obiskali Pomorski muzej Sergeja Mašere. V Izoli smo si ogledali Izolano – hišo morja, degustirali oljčna olja in vino na Manziolijevem trgu, ter se prepričali o kakovosti ribjih dobrot iz severnega Jadrana v lokalni restavraciji Bujeo.

Iz zbirke ribištvo – Muzej Sergeja Mašere v Piranu, foto: Muzej Sergeja Mašere

Na hrvaški strani smo najprej obiskali Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja na Reki, si ogledali še muzejsko razstavo Reški torpedo ter se odpravili naprej na otok Krk, kjer smo v mestu Krk v pristanišču videli prenovljene barke – bragoc, pasara in guc, ter obiskali interpretacijski center pomorske dediščine otoka Krka.

Jadrnica trabakula, foto: Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja na Reki

Z ladjo Zlatopružica smo se podali v Merag na otoku Cresu, ter nato v Nerezinah na otoku Lošinju v hotelu Televrin prisostvovali predstavitvi poteka obnove lesene tovorne jambornice Lošinjski loger Nerezinac. Ogledali smo si tudi impresivni muzej Apoksiomen v Malem Lošinju.

Ribiški čoln batana, foto: www.rijekadanas

Ob povratku v Slovenijo smo se ustavili še v Moščenički Dragi, kjer so v okviru projekta Mala barka 2 prav tako uredili interpretacijski center ribiške in pomorske dediščine Ekomuzej Kuća od mora.