Meni Zapri

Zapiranje turističnih znamenitosti, odpovedi in prestavitev dogodkov

Zaradi razglašene epidemije, preprečevanja širjenja okužb ter v skladu s priporočili Ministrstva za zdravje RS je samo po sebi pričakovati, da se bomo v času trajanja epidemije izogibali krajev, kjer se običajno zbira veliko obiskovalcev ali potovanj, v nadaljevanju pa zaradi boljše informiranosti vendarle objavljamo nekaj zbirnih informacij o zapiranju turističnih znamenitosti ali odpovedi dogodkov in prevozov.

Iz družbe Postojnska jama so sporočili, da z današnjim dnem, 13. marca, za obiskovalce zapirajo Postojnsko jamo, odpovedani so hkrati vsi ogledi Predjamskega gradu, Vivarija, razstave EXPO jama kras in Tajnih prostorov Hotela Jama. Družba Postojnska jama je zaprla tudi vse gostinske, trgovinske in nastanitvene obrate ter hotel Vila Planinka na Jezerskem. Ukrep bo v veljaven predvidoma do 8. aprila 2020 oziroma do preklica, zanj so se odločili zaradi razglašene epidemije, preprečevanja širjenja okužb ter v skladu s priporočili Ministrstva za zdravje RS.

Prav tako so od včeraj in predvidoma do 3. aprila za obiske zaprte Škocjanske jame.

Od ponedeljka, 16. marca do preklica bosta za obiskovalce zaprta Blejski grad in Festivalna dvorana na Bledu. Info center na Jezerski promenade na Bledu je do nadaljnjega že zaprt, tudi vodstvo Triglavskega narodnega parka je izdalo odredbo, s katero so včeraj zaprli vsa informacijska središča parka, tudi Triglavsko rožo Bled.

Zavod za turizem in šport Kranj obvešča, da bosta v Kranju Kranjska hiša z Informativnim turističnim centrom in Kavarna Khislstein 12.56 od jutri do preklica zaprti. Do nadaljnjega odpadejo tudi vsa javna vodenja ter ogledi in dogodki v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Iz Zavoda Ljubljanski grad sporočajo, da vzpenjača na Ljubljanski grad do nadaljnjega ne obratuje. Ljubljanski grad, stalne muzejske postavitve in trenutne razstave, kakor tudi gostinski lokali različnih najemnikov, za zdaj ostajajo odprti. Na razstavnih prostorih so omejili število obiskovalcev na tri hkrati. Prireditve v zaprtih prostorih so do nadaljnjega odpovedane, oziroma jih bodo poskušali nadomestiti v kasnejših terminih.

Michelin, Slovenska turistična organizacija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so prav tako sprejeli odločitev, da se za sredo, 18. marca napovedani in zelo pričakovani dogodek Michelin Star Revelation Slovenija 2020 preloži na poznejši datum. Tudi razglasitev seznama najboljših slovenskih restavracij, uvrščenih v prvi Michelinov vodnik za Slovenijo, je prestavljena na kasnejši termin. Točen datum bo objavljen naknadno.

Otvoritev 8. sezone Odprte kuhne na Pogačarjevem trgu v Ljubljani je do nadaljnjega prestavljena, tudi posebna izdaja Odprte kuhne, ki je bila načrtovana v sklopu Evropskega simpozija hrane, načrtovanega med 28. in 30. marcem, je prestavljena na jesen.

Spomladanski Teden Restavracij, namenjen druženju ljubiteljev dobre hrane in uživanju v dobrih jedeh, je zaradi širitve koronavirusa prestavljen na kasnejši termin. Novi datum bo znan, ko bo zajezitev epidemije to dopuščala

GoOpti sporoča, da so od včeraj, 12. marca do vključno 3. aprila odpovedani vsi prevozi iz in v Italijo, od ponedeljka, od 16. marca pa so odpovedani tudi vsi prevozi znotraj Slovenije ter na relacijah s Hrvaško in z Avstrijo. Rezervacij prevozov za to obdobje GoOpti ne sprejema. Potnikom bodo vse stroške prevoza povrnili v obliki kode za popust za prihodnje rezervacije in jih bodo o tem obvestili s sms-sporočili ali po elektronski pošti.

Drugo akcijo sajenja dreves na Cerju, predvideno za soboto 21.3.2020, so po strokovnem posvetu z Zavodom za gozdove Slovenije, prav tako odpovedali in prestavili na jesenski termin, so obvestili iz zavoda Turizem Miren-Kostanjevica.

Naslovna fotografija: Postojnska jama