Meni Zapri

Zvone Petek počivaj v miru

V Švici je umrl novinar, častni konzul Slovenije v Švici in vidni mož turizma Zvone Petek, nekdanji podpredsednik Sekcije turističnih novinarjev Slovenije pri Društvu turističnih novinarjev Slovenije, predhodnici našega sedanjega Društva turističnih novinarjev Slovenije. Funkcijo podpredsednika v sekciji je opravljal vse do svojega odhoda na nadaljnjo poslovno pot v Švico.

Bil je med prvimi voditelji oddaj na Valu 202 in TV dnevnika na RTV Slovenija, kot novinar pa je svojo pozornost namenil zlasti pomorstvu, turizmu in varstvu okolja. V spominu je ostal tudi po izvirnih pristopih vodenja Avditorija Portorož in vnašanju novih, svežih idej v portoroški turizem.

Leta 1985 je odštel v Švico kot predstavnik Turistične zveze Jugoslavije v Zürichu, zatem je bil predstavnik Slovenske turistične organizacije in 19 let generalni direktor Adrie Airways v Švici.

Kot cenjen poznavalec turizma in zelo uspešen v povečevanju prepoznavnosti Slovenije v Švici je bil od leta 1988 do leta 1990 predsednik zveze tujih turističnih predstavnikov v Švici (AONTES), aktiven pa tudi na drugih področjih turizma in letalstva. Med drugim je bil prokurist turistične agencije Slow Travel, ki jo je ustanovila njegova življenjska sopotnica Marinella Savarin Petek in preko katere je veliko švicarskih gostov spoznalo najbolj izjemne slovenske kraje in vrhunske ponudnike.

V zadnjem obdobju je bil Zvone Petek najbolj aktiven kot soustanovitelj in generalni direktor APG Švica, omrežja, ki je generalni zastopnik za številne letalske družbe iz vsega sveta.

Ob boleči izgubi moža in očeta ter našega prijatelja člani Društva turističnih novinarjev Slovenije soprogi Marinelli in sinu Žigi izrekamo iskreno sožalje.

Naslovna fotografija: APG