Meni Zapri

Karavana avtodomarjev po Posavju

Karl Vertovšek – V okviru projekta Doživi energijo Save, sofinanciranem iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, je Občina Krško v sodelovanju s partnerji v mestu Krško uredila novo postajališče za avtodome – PZA Stadion Krško z dvanajstimi parcelami s celovito oskrbo z elektriko in vodo ter praznjenjem kaset in odpadne vode. Oktobra so gostili avtodomarsko karavano iz cele Slovenije in se predstavili kot avtodomarjem zanimiva in privlačna destinacija.

Dvodnevno potepanje po Posavju se je pričelo v Kostanjevici na Krki, kjer so se udeleženci karavane sprehodili skozi mesto z lokalno turistično vodnico.

Med sprehodom se jim je pridružil tudi kostanjeviški župan Ladko Petretič, jih pozdravil in seznanil z zgodovino, sedanjostjo in načrti drugega najstarejšega slovenskega mesta in mesta, ki se edino pri nas nahaja na otoku. Obisk mesta so zaključili z lokalno specialiteto cop na lop – kruhovo pogačo s skuto in kislo smetano.

Kolona avtodomov se je nato premaknila nekaj kilometrov nižje ob ribnik Slivje, kjer so člani Ribiške družine Kostanjevica predstavili njihovo delovanje in prisotne pogostili z ribjimi jedmi.

Pot jih je vodila v Krško, kjer se jim je pridružil krški župan Miran Stanko, tudi sam avtodomar. Ogledali so si mesto, mestni park, Mestni muzej Krško in zaključili ogled na postajališču za avtodome v Krškem – PZA Stadion Krško. Druženje se je nadaljevalo ob odprtem ognju, vročem kostanju in moštu.

 

Naslednji dan je bil namenjen odkrivanju preostale lokalne turistične ponudbe. Najprej so odšli na Senovo, kjer so se okrepčali z zajtrkom iz krušne peči, se seznanili z zgodovino tega rudarskega mesta in spoznali turistično ponudbo kraja (Bohorske slapove, rudniško zapuščino).

Pot jih je vodila tudi na grad Rajhenburg, kjer so si ogledali muzej menihov Trapistov ter okušali penine v grajski peninoteki. Po kosilu so se odpravili proti Radečam, kjer so to jesen na idilični lokaciji ob Savi odprli novo »Ribiško vasico«. Tudi ta je nastala iz sredstev evropskega ribiškega sklada. Udeleženci karavane so se sprehodili še po tematski poti ob ribniku ter zaključili obisk v lokalni vinski kleti.

In kaj so povedali udeleženci?

»Za spoznavanje raznolikega področja kot je Posavje je dva dni absolutno premalo. Treba bo ponoviti obisk in to večkrat, v kar so nas organizatorji prepričali že prvi dan. V aktivno Posavje, zeleno Posavje, okuse Posavja, dediščino Posavja, na Top dogodke Posavja, kolesarjenje po urejenih kolesarskih poteh, na ribičijo, sprehode, splavarjenje ali zgolj na občudovanje narave v lepih krajih ob Savi in Krki, pod Bohorjem, med vinograde in domačine, ki vabijo s svojo prijaznostjo in odprtostjo.«