Meni Zapri

Okusi Posavja – septembrska vrhunska kulinarična doživetja

Le najboljše surovine, fina vina in odlični gostitelji bodo tudi letos pod sloganom SVEŽE – OKUSNO – LOKALNO zaznamovali najbolj okusni mesec v Posavju. Zvrstilo se bo 10 gastronomskih dogodkov in v staro mestno jedro Krškega se vrača Ulični festival Okusi Posavja, kjer bo goste razvajalo približno deset ponudnikov kulinarike, vina in piva.

Okusi Posavja so zaščitena blagovna znamka

V mesecu septembru se v Posavju vsako leto prične niz kulinaričnih dogodkov pod krovno znamko Okusi Posavja, ki je bila na pobudo gostincev in drugih ponudnikov lokalnih surovin, kulinarike in vina registrirana in zaščitena v letu 2020.

Nosilec blagovne znamke je Center za podjetništvo in turizem Krško. Z blagovno znamko so ponudniki skupaj s CPT Krško utrdili več kot desetletno sodelovanje na področju razvoja gastronomije v regiji Posavje. Okusi Posavja so se pričeli, podobno kot ostali kulinarični festivali po Sloveniji, z uličnim dogodkom v starem mestnem jedru Krškega, cilj pa je že na samem začetku bil dolgoročno povezovanje turistične ponudbe na področju kulinarike.

Po oceni CPT Krško so v zadnjih desetih letih skupaj naredili številne premike. Ponudniki so trdo delali na področju razvoja svoje ponudbe, na CPT Krško pa so s svojim javnim delovanjem vseskozi sledili in podpirali razvoj z različnimi aktivnostmi.

V letu 2012 so izdali prvo brošuro, vsako leto organizirali ulični festival, v zadnjih letih izpeljali številna izobraževanja, med drugim izobraževanje za sommelierje, oglede dobrih praks, študijske obiske, gostovanja v tujini, vzpostavili so spletno podstran, Facebook stran, izpeljali številne promocijske aktivnosti in kampanje.

Pred tremi leti so organizirali prvo borzo kmetijskih pridelkov na Tržnici Videm in v zloženki zbrali vso ponudbo posavskih kmetij. Ta odločitev je nastala skupaj s ponudniki, saj so želeli v svojih restavracijah in gostilnah svežo, okusno in lokalno hrano. Tudi v času epidemije so si vsi skupaj prizadevali, da bi še nadgradili ponudbo, bili bolj prepoznavni in pokazali tiste prednosti, ki jih ima Posavje. To so prav gotovo kvalitetne lokalne surovine ter posebnosti, ki jih prinašajo naravne danosti v regiji, saj so zastopane vse kmetijske panoge, od sadjarstva, vinogradništva, pašne živinoreje, ribogojstva, zelenjadarstva ter predelave teh surovin na manjših kmetijah, vinskih kleteh in v zadrugah.

V letu 2020 so izdali knjigo Okusite Posavje. V letošnjem letu pa posneli tudi krajši film z istim naslovom, s katerim skozi hudomušen način in z igralci predstavljajo pestrost in bogastvo te kulinarične regije. Vseskozi so se trudili, da bi zadržali raven uličnega festivala, ki ga je bilo v zadnjih dveh letih z omejitvami izredno težko izvesti. V zadnjih dveh letih so pridobili nove ponudnike na področju kulinarike, ena od teh je restavracija A3 in Peninoteka, ki jo vodi CPT Krško.

Letos neodvisno ocenjevanje ponudnikov

Letos Okusi Posavja stopajo na novo pot, kajti skupaj s ponudniki so se odločili blagovno znamko na področju vrhunske kvalitete še nadgraditi. Po številnih skupnih sestankih in usklajevanjih so se odločili za neodvisno ocenitev. Tako bo v Okuse Posavja v nadaljevanju lahko vključen le ponudnik, ki bo pridobil dovolj visoko oceno.  Izvedli so dvodnevno delavnico in povabili vse ponudnike kulinarike v Posavju (gostince, vinarje, kmetije, slaščičarne). Delavnice se je udeležilo približno 40 ponudnikov, 22 jih je takoj pristopilo k ocenjevanju. Postopki ocenjevanja so v teku, rezultati pa zaenkrat zelo spodbudni. Ocene je moč prebrati tudi na Facebook strani Okusi Posavja. Izseki pa bodo objavljeni na spletni strani www.visitkrsko.com. 

Vir in naslovna fotografija: Center za podjetništvo in turizem Krško