Meni Zapri

Deblaki – vrnitev starih zgodovinskih plovil

Cveta Potočnik, 14. junij 2018 –

V nedeljo,1. julija bo na območju Špice na Ljubljanici potekala Mednarodna regata deblakov, zgodovinskih plovil, ki pričajo o bogati kulturni dediščine Ljubljanice in Ljubljanskega barja. Regata vsako leto poteka v eni izmed alpskih držav, v katerih se nahajajo prazgodovinska kolišča, od leta 2011 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred regato bodo splavili dve repliki prazgodovinska deblaka, ki ju zdaj gradijo na Špici v okviru projekta Navis. Z njim bo pri izvedbi regate med drugimi sodeloval tudi javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, ki upravlja Unescova kolišča v Sloveniji. Istočasno z regato bo na kopnem potekal Festival kulturne dediščine.

V letošnjem letu evropske kulturne dediščine javni zavod Krajinski park Ljubljansko barjeMOLTurizem LjubljanaZavodzadržavne gozdoveskupina Stik in Kajakaška zveza Slovenije z Mednarodno regato deblakov, s povezovanjem kulture in športa torej, skupaj promovirajo koliščarsko kulturo na območju Ljubljanskega barja je na novinarski konferenci dejal direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic.

Janez Kastelic, Andrej Jelenc, Dejan Veranič in Rene Masaryk, foto: C. Potočnik

Na območju Alp je bilo najdenih približno 1000 kolišč, od tega v Sloveniji 43 in zaradi dobre ohranjenosti jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Ohranili so se tudi deblaki, čolni narejeni iz enega debla in kot pravi Dejan Veranič iz Krajinskega parka Ljubljansko barje, arheologi vedo za približno 70 deblakov na območju barja in 3 na območju nekdanjih kolišč. V okviru projekta Navis so zaradi promocije kulturne dediščine že lani rekonstruirali deblak, najden leta 2015 na dnu Ljubljanice pri Vrhniki. Zdaj je na Špici ob Ljubljanici mogoče videti dve veliki debli, iz katerih izdelujejo dve repliki prazgodovinskih koliščarskih deblakov z najdišča Stara gmajna. Na organiziranih delavnicah lahko pomaga dolbsti debli vsakdo, delo s kamnitimi sekirami, kakršne so uporabljali koliščarji, pa ni preprosto.

Z deblakom po Ljubljanici

Mogočnih debel za izdelavo replik ne bilo povsem enostavno najti, je dejal Rene Masaryk iz skupine Stik. Približno 95 in 105 let stara hrastova hloda so pripeljali iz Krakovskega gozda, skupaj sta težka šest ton, deblaka, ki ju bodo naredili iz njih, pa bosta dolga od 6 do 6,5 metra. V zameno za posekani drevesi bodo jeseni posadili 100 dreves.

Mednarodna regata deblakov in Festival kulturne dediščine sodita v celovito varovanje in predstavljanje Ljubljanskega barja, njegovih naravnih posebnosti in kulturno zgodovinskega pomena ter obdobja koliščarjev, pravi Janez Kastelic. Na Vrhniki je stalna razstava Moja reka Ljubljanica, ki jo je postavil Mestni muzej Ljubljana, jeseni naj bi na Igu zaživel interpretacijski center, v okviru katerega bodo postavili tudi 5 koliščarskih hiš na kolih. V javnosti Ljubljansko barje nedvomno postaja vedno bolj prepoznavno, zaradi prireditev, kakršni se obetata v začetku poletja in tudi zaradi letošnjega rekreativno kolesarskega dogodka Barjanka v okviru mednarodne kolesarske dirke Maraton Franja.