Meni Zapri

Kristalna Triglava podeljena Čebelarski zvezi in Dragu Bulcu

Čebelarski zvezi Slovenije in njenemu predsedniku Boštjanu Noču ter Drago Bulc, dolgoletnemu novinarju in predsedniku Društva turističnih novinarjev so včeraj zvečer na svečanosti v Gledališču Tartini v Piranu podelili Kristalni Triglav, visoko priznanje za vidne dosežke v turizmu.

Društvo turističnih novinarjev Slovenije za vidne dosežke v turizmu vse od leta 2011 podeljuje priznanje Kristalni Triglav. Člani društva so se odločili, da Kristalni Triglav 2018 podelijo Čebelarski zvezi Slovenije s predsednikom Boštjanom Nočem na čelu. Priznanje je podelil Drago Bulc, predsednik društva TNS.

Med včerajšnjo slovesnostjo je bil predsednik ČZS Boštjan Noč v Bruslju na podelitvi nagrade Državljan Evrope 2018, zato sta nagrado Kristalni Triglav 2018 iz rok predsednika TNS Draga Bulca prevzela podpredsednika ČZS Marko Alauf in Anton Tomec.
Kristalni Triglav 2018 za Čebelarsko zvezo Slovenije in predsednika Boštjana Noča

V obrazložitvi priznanja so turistični novinarji zapisali, da so se slovenski čebelarji v celovito turistično ponudbo Slovenije najprej vključili s panjskimi končnicami, z zaščitenim slovenskim medom in drugimi čebeljimi proizvodi v obliki izvirnih spominkov. Kasneje so začeli urejati številne izobraževalne poti s prikazom slovenskih tipičnih čebelnjakov in pomena čebel za človeka in okolje, ki so najprej pritegnile domače, kasneje pa vse več tujih obiskovalcev. Slovenski čebelarji so hkrati organizirali tudi več mednarodnih posvetovanj in srečanj s popularizacijo kranjske čebele ter s tem poskrbeli tudi za promocijo slovenskega turizma in Slovenije nasploh.

Podpredsednika ČZS Marko Alauf in Anton Tomec z Dragom Bulcev na svečanosti v Gledališču Tartini.

Vrhunec promocije je Čebelarska zveza Slovenije dosegla, ko je v Združenih narodih uresničila idejo o praznovanju 20. maja kot Svetovnega dneva čebel. O tem so poročali vsi najpomembnejši mediji, kar je Slovenijo na zelo žlahten način postavilo na zemljevid sveta, hkrati pa je bila to tudi odlična promocija za Slovenijo kot prvo zeleno turistično državo na svetu.

Drago Bulc je prejemnik Kristalnega Triglava za osebnost 2018

Kristalni Triglav za osebnost 2018 podeljujejo vsi organizatorji osrednje slovenske turističnega dogodka Dnevi slovenskega turizma. Letos je priznanje dobil Drago Bulc, dolgoletni novinar in predsednik Društva turističnih novinarjev v Slovenije. Na slovesnosti mu ga je izročil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kristalni Triglav za osebnost leta 2018 je Dragu Bulcu, predsedniku TNS izročil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kristalni Triglav za osebnost leta 2018 za Draga Bulca, predsednika TNS

V utemeljitvi priznanja so predlagatelji zapisali, da Drago Bulc – novinar, voditelj in urednik – slovenskemu turizmu ni posvetil le kariere, ampak življenje. Njegovo ime neločljivo povezujemo z oddajami ter rubrikami kot so Turistični globus, Dobrodošli, Popotniška malha, Homo Turisticus, Na lepše, Turistika, Bulc te gleda, Ture Avanture … ter z odmevnim podeljevanjem »Turističnih nageljnov« in »Turističnih bodečih než«. Njegov turistični film Največje plavajoče zabavišče na svetu pa je na 13. Mednarodnem festivalu turističnega filma dobila priznanje za najboljši turistični film. Njegov pristop k turističnim tematikam je dinamičen in hkrati poglobljen, pogled pravično kritičen, a tudi hudomušen. Danes je v pokoju, a v turističnem novinarstvu je Drago Bulc še zmeraj aktiven in prizadeven ter izjemno dejaven predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije. Zapisali so tudi, da je njegov zaščitni znak nepogrešljiv metuljček. »Turizem je tisto, kar mi je pisano na kožo,« je povedal v enem od številnih intervjujev.

Svojemu dolgoletnemu predsedniku Dragu Bulcu so za priznanje čestitali vsi člani Društva turističnih novinarjev Slovenije in se veselili z njim, prepričani, da je priznanje prišlo v prave roke.

Po podelitvi Kristalnega Triglava za osebnost 2018 so se s prejemnikom Dragom Bulcem priznanja veselili tudi člani društva, ki mu že dolga leta predseduje.

Najvišja priznanja v slovenskem turizmu 2018 še številnim posameznikom

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je priznanje Ambasador slovenskega turizma podelilo Alberu Salmanu, Sejalca 2018 je prejel produkt SlovenianBears – medvedu prijazno fotografsko doživetje, ki ga je oblikoval Mlakar Markovec, Turistično-gostinska zbornica Slovenije je priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma podelila Ivanu Hribarju, priznanje za življenjsko delo v gostinstvu je prejel Jernej Petač in priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije Peter Misja.

Svečanost s podelitvijo priznanj je potekala v Gledališču Tartini v Piranu, s kulturnim programom so navdušili virtuozi tria Dovč, Gomač, Krmac s pridruženim vokalom Nuške Drašček.

Nagrajenci za vidne dosežke v turizmu na Dnevih slovenskega turizma 2018