Meni Zapri

Nov okus Ljubljane je jabolčno-bučna mousse tortica

V okviru festivala November Gourmet Ljubljana so na prireditvi November Gourmet Finale izbrali Nov okus Ljubljane. Z mini jabolčno-bučno mousse tortico je prepričljivo zmagal Bruno Šulman, dijak Gimnazije Bežigrad.

Talentirani dijak je strokovno žirijo, ki so jo sestavljali kuharski mojster Jorg Zupan iz restavracije Atelje, publicistka Valentina Smej Novak in kulinarični strokovnjak Boštjan Napotnik, prepričal z izvirno uporabo lokalnih sestavin in uravnoteženim okusom sladice, ki je bila videti preprosta,  čeprav je bila njena priprava vse prej kot enostavna. Žirijo so navdušili tudi strokovnost in iznajdljivost mladega Bruna Šulmana,  ki je premagal Aljo Viryent z receptom za filanega piščanca po kranjsko z bučnim pirejem in koki ter Davida Kuzmanoviča in Jaka Mankoča s Čago na Barju.

November Gourmet Finale, foto: Videomedia

Vsi finalisti Novega okusa Ljubljane so bili med 20 prijavljenimi izbrani na podlagi spletnega glasovanja oziroma glasovanja strokovne žirije, po tem, ko so do 8. novembra na spletni strani Gourmet Ljubljana objavili svoj recept, ki je vključeval vsaj tri predpisane sestavine, tipične za okuse Ljubljane in Osrednje Slovenije: rdečo peso, črno redkev, zelje, bučo, kaki, jabolko, skuto, ječmenovo ali ajdovo kašo, piščančjo kračo, goveji bočnik in kranjsko klobaso. Žirija je končno oceno podala po tem, ko so finalisti predlagane jedi pripravili v živo v okviru prireditve November Gourmet Finale.

Vrhunec gastronomskih doživetij v okviru festivala November Gourmet Ljubljana z različnimi prireditvami, degustacijami, vodenimi turami in delavnicami predstavlja prireditev November Gourmet Finale, ki je prejšnji petek potekala v Mestu oblikovanja. Za edinstveno kulinarično izkušnjo so poskrbela tako uveljavljena kot vzhajajoča imena slovenske kulinarike z atraktivnimi  kuharskimi šovi, ter pokušnjo jedi in pijač iz zakladnice ljubljanske kulinarične tradicije.

Vir: Turizem Ljubljana