Meni Zapri

Slovenski kuharji osvojili bron na svetovnem prvenstvu

V Luksemburgu se je včeraj končalo svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy et Boch Culinary World Cup, eno največjih tovrstnih tekmovanj na svetu. Slovenska kuharska reprezentanca  je v kategoriji hladnih razstav osvojila bronasto priznanje.  Člani slovenske kuharske reprezentance so bili Janez Dolšak (vodja ekipe), Grega RozmanMartin BlejecTadej Jug, Stanislav Ramšak, Erik Črnigoj in Davor Družinec ter pomočniki Alen Arbi Miloševič, Tilen Župevec, Janko Kržišnik in Jan Dolšak.

Slovenska kuharska reprezentanca

Uvrstitev slovenske reprezentance na svetovno prvenstvo Villeroy et Boch Culinary World Cup – Expogast 2018, na katerem nastopa več kot 3.000 tekmovalcev iz 75 držav, v elitno tekmovanje nacionalnih ekip pa se uvrsti zgolj 30 ekip, je plod minulih dobrih rezultatov slovenskih kuharjev na podobnih tekmovanjih.

Med člani slovenske reprezentance sta bila tudi kuhar v Perlini restavraciji Calypso Tadej Jug in slaščičar Alen Arbi Milošević, ki je nastopil v vlogi pomočnika glavnega slaščičarja slovenske ekipe Erika Črnigoja.

Na prvenstvu so se nacionalne ekipe pomerile v dveh kategorijah: v hladni razstavi in v kuhanju menija. Na hladni razstavi preteklo soboto, tekmovanju, ki je resnična paša za oči, so ekipe pripravljale štiri različne »finger foode« za šest oseb, svečano ploščo za osem oseb, tri različne predjedi, tri-hodni vegetarijanski meni, pet-hodni svečani meni, štiri sladice, sladko ploščo ter slaščičarsko skulpturo. Slovenska reprezentanca je dosegla lep uspeh in s postavitvijo hladne razstave osvojila bronasto priznanje.

Slovenska kuharska reprezentanca v Luxemburgu

Pretekli ponedeljek so reprezentance tekmovale v pripravi tri-hodnega menija, ki so ga nato morali v kratkem času postreči 110 gostom v sejemski restavraciji. Nastop slovenske ekipe je bil nagrajen s priznanjem žirije in deležen zelo pozitivnega odziva gostov, ki so bili posebej navdušeni nad kreacijami, ki so jih slovenski kuharji pripravili iz tipičnih lokalnih dobrot, kot so soška postrv, sir Tolminc, krškopoljski pujs in kobariški štruklji.

Slovenski fantje se vračajo domov s prejetimi priznanji in bogatejši za izkušnjo (še enega) nastopa na svetovnem tekmovanju, ki jo bodo lahko s pridom izkoristili ob naslednji veliki preizkušnji, ki slovensko kuharsko reprezentanco čaka v letu 2022, na kuharski olimpijadi v Stuttgartu.

Vir: HIT, Fotografije: Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije