Meni Zapri

Br’stovska penina je Naj penina Portoroža 2018

Festival penin v Portorožu je ponudil 100 izbranih penečih vin iz 33 kleti in štirih držav. Naj penina Portoroža 2018 je Br’stovska penina iz vinske kleti Rebula. Festival penin, ki poteka v organizaciji Turističnega združenja Portorož v sodelovanju s predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in hotelom Kempinski Palace Portorož, je že sedmo leto zapored v Portorož privabil številne obiskovalce. V Kristalni dvorani so jih našteli več kot 800, številni pa so svečani del programa na prostem spremljali tudi iz parka pred hotelom, kjer še vedno poteka tudi božično-novoletni sejem. Za svečano vzdušje so poskrbeli tudi člani društva Rosa Klementina, ki so se v kostumih z začetka prejšnjega stoletja sprehajali med obiskovalci.

Letošnji festival so organizatorji nadgradili z vrhunsko kulinarično izkušnjo. S posebno vstopnico Festival penin Gourmet so se lahko ljubitelji izbranih okusov udeležili gala večerje v restavraciji Sophia, kjer je kuharski mojster Daniel Pause pripravil štirihodni meni, ob vsakem pa je bil postrežen tudi kozarec izbrane penine.

Festival Penin je potekal v hotelu Kempinski Palace Portorož

»Festival penin že sedmo leto zapored prinaša Portorožu prestiž, hkrati pa tudi bogati zimsko ponudbo naše destinacije. Zanimanje za festival je vsako leto večje, tako so bile letos vstopnice v predprodaji razprodane že v enem tednu. Za nami je uspešno leto in veseli me, da bomo lahko z odlično penino nazdravili novim izzivom v letu, ki prihaja,« je dejal mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož:

100 penin iz 33 kleti in štirih držav

V Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož so obiskovalci lahko okusili več kot 100 vzorcev izbranih penin in šampanjcev iz 33 kleti. Na festivalu je sodelovalo 25 slovenskih pridelovalcev penin iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorske, Posavja in Podravja: Anima Istra, Vina Bužinel, Bevec Jože, Winery Mihelin, Vina kmetija Slavček, Vinakras, Vina Štoka, Vina Sanabor, Vinarstvo Rebula, Vinakoper, Vinska klet Mastnak, M – enostavno dobra vina, Radgonske gorice, Kavkler Aleksander, Brič, Istenič, Vina Bordon, Posestvo Klenar, Vinska klet Goriška Brda, Ekološko vinogradništvo Rodica, Domačija Medot, Vina Gordia, Puklavec Family Wines, Movia-Kristančič in Silveri. Hrvaške pjenušce so predstavljali Bassanese pjenušac (Buje), Vina Fiore (Umag), Vina Prelac (Momjan) in Vina Vuglec (Krapinsko-Zagorska županija), iz Italije pa smo lahko okusili penine in prosecce iz kleti Astoria Wines, Serena Wines (obe iz Trbiža) in Zago agricola (Pordenone).Kot pika na i se je v Salonu za gospode predstavil tudi ekskluzivni francoski proizvajalec šampanjca Champagne Taittinger.

Festival penin v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož

Naj penina Portoroža 2018 je Br’stovska penina Vinarstva Rebula

Za naziv Naj penina Portoroža 2018 se je letos potegovalo 15 peničarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, ki so na tekmovanje prijavili kar 43 vzorcev penine – 24 belih, 13 rosè in 6 rdečih penin. Ocenjevala je strokovna komisija šestih degustatorjev: dr. Mojmir Wondra (predsednik), Alojz Filipič, Janez Istenič, Liliana Savioli, Majda Brdnik in Marko Benčina.

V kategoriji rdečih penin je slavil Capris refošk, v kategoriji rosè penin je komisijo najbolj prepričala Zlata radgonska penina, v kategoriji belih penin in hkrati absolutna zmagovalka pa je s kar 91 točkami od stotih postala Br’stovska penina letnik 2010, pridelana iz malvazije v vinski kleti Rebula.

»Izbor penin na tekmovanju je bil odličen, še posebej pa sem vesela za zmagovalca, ki na festivalu sodeluje že od začetka. Pred sedmimi leti je bil portoroški Festival penin prvi tovrstni festival v Sloveniji. Predstavljamo le izbrana peneča vina, ta pa potrebujejo tudi družbo dobrih ljudi in pravo okolje. Festival penin je včeraj v Kristalni dvorani ponudil točno to,« je povedala Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre.

Zmagovalne mehurčke so v veličastnem parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Đeniom Zadkovićem, direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom in vinsko kraljico slovenske Istre Julijo Jogan. Za praznično zvočno kuliso pa so poskrbeli odlični tenoristi iz tria Eroika Aromatika.

Vir: Turistično združenje Portorož, foto: Ivan Pisar Vanč