Meni Zapri

Drago Bulc bo tudi prihodnja štiri leta predsednik društva TNS

Na današnjem volilnem Občnem zboru Društva turističnih novinarjev Slovenije je bil brez glasu proti za predsednika Društva turističnih novinarjev Slovenije izvoljen Drago Bulc, ki je društvo vodil tudi v preteklih treh mandatih. V Izvršni odbor so bili izvoljeni Marjana Grčman (Televizija Slovenija), Peter Irman (fotograf), Jože Jerman (dolgoletni novinar Večera), Maja Oven (Urednica BTC Vodnika), Cveta Potočnik (nekdanja novinarka Radia Slovenija; za generalno sekretarko) in Maja Zagoričnik (odgovorna urednica GTV – Gorenjske televizije).

Drago Bulc je bil na Občnem zboru znova izvoljen za predsednika TNS in sicer za naslednja štiri leta.

Drago Bulc je kot osnovni motiv svojega delovanja na čelu društva TNS v prihodnjih štirih letih poudaril poslanstvo, da člani društva spodbujajo razvoj turizma v Sloveniji. Napovedal je organizacijo študijskih poti za člane društva v prvi vrsti v tista slovenska območja, ki so še na začetku turističnega razvoja in potrebujejo tudi podporo novinarjev za večjo prepoznavnost v medijih in javnosti.

Društvo bo dejavno tudi na področju izobraževanja svojih članov, tako pri pridobivanju novih znanj, ki so potrebna za novinarsko delo in objave na različnih, tudi novih medijih, kakor tudi za spremljanje sodobnega turizma kot svetovnega fenomena. Po njegovih besedah je spodbudno, da se je zanimanje za včlanitev v društvu TNS v zadnjem obdobju zelo povečalo, zlasti med mladimi novinarji in sodelavci različnih internetnih portalov, kar dokazuje, da so aktivnosti društva prepoznavne v širši javnosti in turističnih krogih.

Drago Bulc, Cveta Potočnik in delovno predsedstvo občnega zbora Franci Potočnik, Sašo Dravinec (predsednik) in Peter Močnik.

Naj se bolj sliši naš glas

Franc Kranjc iz Slovenskega Utripa je na Občnem zboru opozoril, da razmere v novinarstvu, tudi turističnem ter v slovenskem turizmu in gostinstvu, postavljajo tudi pred društvo TNS izziv, da opozarja v javnosti na nesprejemljive politične pritiske na mediji (kakršen se je zgodil v Avstriji) in na nerazumevanje osnovne dejavnosti medijev s strani tistih lastnikov, ki so jih prevzeli, ne da bi imeli izkušnje na področju javnega obveščanja ali bi razumeli njihov pomen.

Lastništvo hotelskih in gostinskih podjetij, ki izgubljajo na vrednosti zaradi preteklih izčrpavanj in zadolženosti, okoli katerega se v javnosti, še veliko bolj pa v različnih interesnih krogih, pojavljajo različni koncepti in apetiti, je prav tako tema, ki ji kaže nameniti več novinarske pozornosti. Na Občnem zboru je bil zato sprejel sklep, da na aprilski problemski okrogli mizi društvo razpravlja o teh vprašanjih in tudi sprejme stališča do aktualnih problemov v novinarstvu in slovenskem turizmu.

Glasovanje o programu dela TNS v letu 2019 in organizaciji problemske okrogle mize o aktualnih problemih novinarstva in slovenskega turizma

Fotografije: Breda Kranjc