Meni Zapri

Letalska družba Germania danes ponoči nehala leteti, šla je v stečaj

Germania, 40 let stara letalska družba s sedežem v Berlinu, ni uspela zagotoviti 20 milijonov evrov novega kapitala in je zgodaj zjutraj odpovedala vse polete zaradi stečaja.

Germania je začela leteti v poznih sedemdesetih letih kot Special Air Transport in je bila predvsem čarterski prevoznik.

»Žal so bila naša prizadevanja da bi zagotovila sredstva za kratkoročno zagotavljanje likvidnosti neuspešna. Posledično nismo imeli druge možnosti, kot da razglasimo stečaj,« je povedal izvršni direktor Karsten Balke v sporočilu za javnost.  Kot razloge za stečaj je navedel višje cene kerozina, močan dolar in nepredvidene stroške za vzdrževanje njihovih letal.

Germania je v sporočilo za javnost zapisala, da potniki, ki so vozovnice kupili direktno pri letalski družbi po sedanji zakonodaji niso upravičeni do vračila denarja, potnikom, ki so vozovnice ali aranžmaje kupili pri turističnih agencijah pa svetujejo, naj se obrnejo nanje.

Januarja je Germania objavila, da je uspela najti 15 milijonov evrov svežega kapitala, vendar sredstva niso bila nakazana in pretekli teden je sporočila, da nima denarja za izplačilo januarskih plač zaposlenim. V Skupini Germania je bilo, vključno s hčerinskimi družbami, zaposlenih 1300 ljudi. Hčerinskih družb v Bolgariji (Eagle) in Švici (Schweizer Germania Flug AG) stečaj za zdaj ni prizadel.

Germania je imela 37 letal in je lani prepeljala štiri milijone potnikov, lani je začela leteti med Kopenhagnom in Prištino. Zadnji let, ki ga je Germania še izpeljala je bil v noči od včeraj na danes iz Fuerteventure v Nürnberg.

Konec oktobra leta 2017 je šel v stečaj Airberlin, takrat drugi največji nemški letalski prevoznik, prizadetih je bilo 8.000 zaposlenih, jeseni lani pa je razglasila stečaj čarterska družba  Small Planet Airlines, prav tako kot Airberlin in Germania s sedežem v Berlinu.