Meni Zapri

Na 5. Festivalu vina in čokolade v Podčetrtku več kot 50 vinarjev in izdelovalcev čokolade

Cveta Potočnik – 27. aprila bo Podčetrtek gostil jubilejni, 5. Festival vina in čokolade. Več kot 50 razstavljavcev bo v večnamenski športni dvorani Podčetrtek od 10. do 22. ure predstavilo izvirno vinsko in čokoladno ponudbo.

Razstavljavcev bo sicer manj kot lani, ker želijo vsakemu ponuditi večji prostor in s tem možnost za boljšo predstavitev, pripravljajo pa tudi bogat spremljevalni program. Eden izmed največjih razstavljavcev bo tudi letos znana Čokoladnica Olimje, med drugim se bo predstavila tudi Hiša vin Emino, največja vinska klet na Kozjanskem.

Organizacijski odbor 5. Festivala vino in čokolada v Podčetrtku, foto: Cveta Potočnik

Kot je na današnji predstavitvi festivala novinarjem povedal Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, ki je tudi glavni organizator festivala, se je ideja po združitvi dveh izjemnih okusov, vina in čokolade, rodila pred petimi leti, festival pa je nadgradnja izbora županovega vina, ki ga bodo v okviru te prireditve sicer letos organizirali že štirinajstič. Že prvi festival je privabil več obiskovalcev, kot so jih pričakovali, letos naj bi jih bilo 8 tisoč.

Že prvi festival je bil bolj obiskan kot so pričakovali, prav tako lanski, foto: Turizem Podčetrtek

Ciljna skupina so družine, organizatorji pa si želijo, da bi se obiskovalci festivala razpršili tudi po širši okolici kraja, zato bo med drugim v Olimje vozil turistični vlakec. V Podčetrtek pa se bodo obiskovalci lahko iz ljubljanske smeri pripeljali tudi z vlakom, ki bo imel nekaj dodatnih vagonov.

Predstavitev kleti Zorenč – Hohnjec iz Bistrice ob Sotli na lanskem festivalu, foto: Turizem Podčetrtek

Iz čokolade je mogoče izdelati veliko stvari

Eden izmed ciljev festivala je prikazati, kaj vse je poleg pralin mogoče izdelati iz čokolade in ni si ga mogoče zamisliti brez Čokoladnice Olimje, ene najbolj uglednih in prepoznavnih slovenskih čokoladnic, ki je del podjetja Syncerus.

Iz čokolade je mogoče izdelati marsikaj, foto: Turizem Podčetrtek

Gre za družinsko podjetje, ki je v Podčetrtku začelo delovati leta 1991, da bi nadaljevalo mojstrstvo pradeda Alfonza Videtiča, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja deloval kot slaščičar na Dunaju. Njegovi potomci so začeli s proizvodnjo v stari ljudski šoli v Olimju, z leti so jo širili, razvili 350 lastnih receptov in zdaj imajo po Sloveniji štiri čokoladne butike in svojo blagovno znamko »Sladkosti iz Olimja«. Razvoja še ni konec, saj nameravajo podjetje še širiti. Kot je povedala Mateja Videtič za vsak festival pripravijo kaj novega, letos se bodo predstavili v rustikalnem stilu, poudarek pa bo na sadju, oblitem s čokolado.

Mateja Videtič iz Čokoladnice Olimje, foto: C. Potočnik

Pester spremljevalni program

V spremljajočem programu festivala bodo organizirali mnoge ustvarjalne delavnice, zlasti za otroke, koncert Nine Pušlar, dobrodelni tek za društvo Debra, ki povezuje osebe, obolele z redko kožno boleznijo bulozno epidermolizo in njihove bližnje,modno revijo Wine & choco fashion in tradicionalni izbor županovega vina.

V spremljajočem programu festivala bo tudi veliko delavnic za otroke, foto: Turizem Podčetrtek

Festival je nadgradnja turistične in kulinarične ponudbe

»Združiti vino in čokolado v občini, ki je urejena, trajnostna destinacija, ki je tudi na nedavni mednarodni turistični borzi ITB v Berlinu prejela priznanje za svojo trajnostno naravnanost, Festival vino in čokolada pomeni pomembno nadgradnjo ponudbe, tako turistične kot kulinarične,« je dejal Peter Misja, župan občini Podčetrtek in tudi predsednik Turistične zveze Slovenije.

“Festival je pomembna nadgradnja ponudbe v občini Podčetrtek,” pravi njeni župan Peter Misja.

Maja nov opazovalni stolp na Rudnici

Občina Podčetrtek sicer sodi med turistično najuspešnejše občine v Sloveniji, saj so lani v kraju našteli rekordnih 330 tisoč nočitev, prireditve v organizaciji Turizma Podčetrtek pa je obiskalo več kot 25.000 obiskovalcev. Zdaj urejajo več tematskih poti, ki bodo vse pripeljale do novega opazovalnega stolpa na Rudnici na 630 metrih nadmorske višine. Visok bo 38 metrov, približno 200.000 evrov vredno naložbo pa občina financira iz turistične takse. Stolp bo predvidoma končan do maja letos.

Naslovna fotografija: Turizem Podčetrtek