Meni Zapri

Na glavnem sedežu družbe illy v Trstu

Danes nas je turistične novinarje na študijski obisk glavnega sedeža družbe illy v Trstu popeljal Božo Jejčič, uradni zastopnik illya za Slovenijo. Po ogledu sprejemne dvorane z razstavljeno paleto illyijevih kav in drugih izdelkov, umetniško poslikanih avtorskih skodelic, predstavitvijo zgodovine te svetovno znane pražarne, ki jo je leta 1933 ustanovil Francesco Illy, zdaj pa z njo upravlja že tretja generacija Illijevih ter velikimi zemljevidi, na katerih so prikazana območja, na katerih uspeva kava, smo se začeli seznanjati s skrivnostmi kave in še zlasti priprave espressa.

Direktor illyeve Univerze za kavo profesor Moreno Faina, foto: Cveta Potočnik

V multimedijski učilnici Univerze za kavo, ki deluje v sklopu družbe illy, nam je njej direktor profesor Moreno Faina, odkrival skrivnosti pravilnega izbora surovin, poslovni model družbe, ki kupuje najboljša zrna kave neposredno od pridelovalcev, zapletenega postopka priprave illiyeve mešanice iz devetih vrst zrn arabice in umetnost priprave espressa. Podrobno nam je tudi razložil, kako piti kavo, da jo občutimo z vsemi svojimi čutili.