Meni Zapri

Jutri se začenja Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora

Četrti mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora, katerega idejni vodja je Boštjan Kovačič, organizator pa je hotelska družba Hit Alpinea, se bo začel jutri ob 18. uri. Na odprtju bodo tudi letos sodelovali gostinski ponudniki iz Kranjske Gore. Tekmovalni del bo potekal v sredo in četrtek od 7. do 19. ure v hotelu Ramada Resort Kranjska Gora.

Festivalsko dogajanje bodo organizatorji tudi letos popestriti z zanimivimi vsebinami. Simon Bertoncelj, vodja kuhinje v Grand Hotelu Toplice Bled, bo vodil »kulinarični masterclass«, o tem kako Slovenijo predstavlja prvi neodvisni mednarodni gastronomski vodnik pa bo gostom Kulinaričnega doživetja pod Alpami spregovorila Mira Šemić, direktorica Gault & Millau Slovenija. Na Kulinaričnem doživetju pod Alpami – tako so organizatorji poimenovali večerjo z mednarodno zasedbo kuharjev, ki bo v sredo zvečer potekala v Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora – bodo gostom izbrane okuse pričarali Klemen Drole (vodja kuhinje Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora), Fabrizio Vežnaver (vodja kuhinje restavracije Pergola, Istra, Hrvaška), Dalibor Janačković (vodja kuhinje Restavracije Calypso v Hotelu Perla, Nova Gorica) in Ilaria Gentile (Pasticceria da Ily, Trst, Italija).

Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora

Festival je tudi promocija gostinskih poklicev

»Verjamem, da bomo s tekmovalnim programom in dodatnim dogajanjem poskrbeli za zanimive vsebine za obiskovalce ter prispevali k promociji gostinskih poklicev med mladimi. Veseli me, da so obisk Festivala najavile številne strokovne šole iz vse Slovenije«, pravi Milan Sajovic, direktor družbe Hit Alpinea. »Priprava in izvedba Festivala v letošnjem obsegu ne bi bila mogoče brez sodelovanja z Javnim zavodom Turizem Kranjska Gora, s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in neodvisnim mednarodnim gastronomskim vodnikom Gault & Millau.”

Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, je prepričan v pozitivni učinek Festivala: »Mednarodna komponenta Festivala se ne odraža samo v tekmovalnem delu, ampak tudi v izmenjavi izkušenj med udeleženci. Prihajajo iz različnih držav z različno kulinariko, zato je dobrodošel prenos izkušenj glede materialov in priprave jedi. Poleg tega Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora pripomore k promociji kulinarike in slovenskega turizma nasploh.«

Letos 101 tekmovalec

Med tekmovalci je največ kuharjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije; v Hit Alpinei so v zimski sezoni beležili zelo dober obisk gostov iz naštetih držav. Tudi napovedi za spomladansko in poletno sezono so obetavne. Na letošnjem kulinaričnem dogodku pa bodo sodelovali tudi tekmovalci iz Rusije, Ukrajine in Turčije. Organizatorji verjamejo, da bo dober glas o Festivalu segel tudi v te države in vzpodbudil večji turistični obisk.

Naslovna fotografija: Boštjan Kovačič, Idejni vodja festivala Boštjan Kovačič in Milan Sajovic, foto: HIT