Meni Zapri

Priprave na 38. Maraton Franja BTC City so v polnem teku

Cveta PotočnikMaraton Franja BTC City bo letos potekal drugi junijski konec tedna, od 7. do 9. junija. Priprave na ta praznik kolesarstva so danes novinarjem prestavili organizatorji prireditve Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana, Krajinskega parka Barje in drugih partnerjev.

»Maraton Franja ima posebno mesto v družbi BTC,« je na novinarski konferenci dejal Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC. »Družba je postala podpornik Franje leta 2003, danes je maraton prepoznaven kot največji kolesarski dogodek v Sloveniji, ki pomembno prispeva k promociji kolesarstva, zdravega načina življenja in Slovenije kot zelene turistične destinacije.«

Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC

Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana, je kot tri najpomembnejše športno-rekreativne prireditve v Ljubljani naštel Pohod po poti ob živi, Ljubljanski maraton in Maraton Franjo, slednja je po njegovem mnenju najbolj kultna. Lansko novost, Barjanko, je ocenil kot prijetno dopolnitev Franje. »Veseli nas, da mesto Ljubljana tudi v tem projektu tako odlično sodeluje z družbo BTC, ki letos slavi 65 let uspešnega poslovanja. Mesto Ljubljana bo tudi v bodoče s pomembnim deležem prispevalo k izvedbi te prireditve, še posebej, ker jo vodi številčna in odlična ekipa,« je še dejal Čerin.

Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana

Odkar so leta 1982 prvič izvedli Maraton Franja je z njimi tesno povezan Gorazd Penko, sprva kot kolesar zdaj pa kot direktor tega športno-rekreativnega dogodka z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Na novinarski konferenci je dejal, da ga ne bi bilo mogoče izvesti brez podpore Mestne občine Ljubljana in družbe BTC ter številnih drugih podpornikov. Zaradi Franje sta Slovenija in Ljubljana prepoznavni v svetu, seveda pa k temu pripomorejo tudi uspehi Primoža Rogliča na Giru d’Italia v teh dneh, zaradi katerih nas bodo nedvomno zdaj poznali vsi Italijani, je še dodal Penko in še, da se morajo razmere v kolesarstvu urediti, sicer v prihodnje ni mogoče pričakovati uspehov, kakršnem je njegov.

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City

Aleks Štakul, predsednik Kolesarskega društva Rog Ljubljana, ki letos praznuje 70 let delovanja, je spomnil, da so Maraton Franja pred 38 leti zasnovali Zvone Zanoškar, Tone Fornezzi – Tof in Janez Winkler. Kot je tudi dejal, so prav v tem klubu, sprva po zaslugi trenerja Zvoneta Zanoškarje, kasneje pa drugih, ustvarili vrhunske slovenske kolesarje. KD Rog je oral ledino tudi na področju ženskega kolesarstva pri nas, saj je ustanovil profesionalno žensko kolesarsko ekipo BTC City Ljubljana pod vodstvom Gorazda Penka, ki že dosega vidne uspehe.

Aleks Štakul, predsednik Kolesarskega društva Rog Ljubljana

Kolesarji se bodo tudi letos zgrnili v ljubljanski BTC City

Osrednji prostor kolesarskega dogajanja, ponudbe kolesarskih izdelkov in storitev ter spremljevalnih aktivnosti bo tudi letos umeščen v BTC City Ljubljana. Maraton, ki je uvrščen tudi v svetovno serijo maratonov UCI Gran Fondo World, bo letos kolesarjem omogočil nastop na šestih kolesarskih preizkušnjah različnih zmogljivosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), vožnja na čas (22/44 km), družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km), Vzajemna otroški maraton (1,2 km) in Barjanka (83 km). Skupna dolžina tras je več kot 380 kilometrov, kot zadnja novost se je programu lansko leto pridružila proga Barjanka, ki bo letos zaradi številnih dobrih odzivov udeležencev znova izvedena. Gre za traso, katere namen je kolesarjem ponuditi turistično športno doživetje, preko katerega bodo ob druženju spoznali okolje, lokalne posebnosti in običaje Ljubljanskega barja.

Maraton bo spremljal tudi bogat spremljevalni program s sejmom kolesarstva in podelitvijo nagrad tako za najboljše kolesarje posameznih preizkušenj kot za najštevilčnejše družine, šole in organizirane skupine.

Tone Fornezzi – Tof , idejni pobudnik Maratona Franja

Maraton Franja BTC City je v minulih 37 letih skupno gostil več kot 150.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. Udeležba v zadnjih nekaj letih presega 7.000 kolesarjev in kolesark ter skoraj 2.000 članov organizacijske ekipe letno.

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi in direktorica poklicne ženske kolesarska ekipe BTC City Ljubljana, ki neutrudno skrbi tudi za promocijo Franje, foto: Cveta Potočnik

Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev kot spodbujanju rekreativnega športa za predstavnike vseh starosti. V lanskem letu so na primer 50 odstotkov vseh udeležencev na preizkušnjah predstavljali udeleženci družinskega maratona, 2 odstotka vseh udeležencev pa je bilo starejših od 65 let. Najstarejši udeleženec je bil star kar 84 let, najstarejša udeleženka pa 70 let, oba sta se podala na 97 kilometrov dolgo preizkušnjo. Franja tako, poleg številnih zavzetih navijačev, združuje družine, mlade in starejše kolesarje, vedno več pa je tudi ženskih tekmovalk, lani je bilo med vsemi tekmovalci tako že dobrih 11 odstotkov žensk.

Fotografije: Studio Bomba