Meni Zapri

Postojnska jama – prva vpisna knjiga obiskovalcev in 39-milijonski obiskovalec

Cveta Potočnik – Sedanji upravljavci Postojnske jame znova dokazujejo, da imajo spoštljiv odnos do pričevanj o njeni zgodovini ter do pomembnih mejnikov iz preteklosti in sedanjosti. Danes so javno prvič pokazali prvo vpisno knjigo obiskovalcev Postojne jame, staro 200 let in z atraktivnim dogodkom v jami obeležili 39-milijontega obiskovalca. Oboje sodi tudi v letošnjo dvestoto obletnico turističnih ogledov jame, ki jo bodo svečano obeležili avgusta.

Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame, je danes prvič predstavil 200 let staro prvo vpisno knjigo obiskovalcev Postojnske jame, ki obeležuje začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev v največji turistični jami v Evropi. Knjiga, ki je bila dolga leta shranjena v arhivu, je bila danes na ogled vsem obiskovalcem v razstavnem paviljonu Postojnske jame – Expu.

Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame pred vitrino s prvo vpisno knjigo obiskovalcev Postojnske jame, foto: Cveta Potočnik

Od prvega obiskovalca do današnji dni

Ko so na novo odkrite »Čečeve« dele Postojnske jame uradno odprli za javnost, se je po njej 17. 8. 1819  prvi sprehodil avstrijski prestolonaslednik Ferdinand I. Ob njegovem obisku so pripravili tudi posebno v usnje vezano vpisno knjigo. Prvi se je torej vanjo podpisal Ferdinand I, zatem pa še 2900 obiskovalcev. Do leta 1941, ko so prišle v rabo samo vstopnice, so imena znanih in neznanih obiskovalcev polnila vpisne knjige.

Od 104 obiskovalcev v letu 1819 do 39.000.000 v letu 2019, foto: Cveta Potočnik

Med prvimi imeni obiskovalcev jame najdemo celo Andreja Smoleta, mecena, založnika in Prešernovega najboljšega prijatelja, ki je jamo obiskal že leta 1820 in ponovno 1826. V vpisnih knjigah Postojnske jame je mogoče najti tudi ime očeta organiziranega turizma Thomas Cooka, ki je jamo obiskal večkrat in jo celo uvrstil v program svojega prvega potovanja po svetu. Kot je povedal Marjan Batagelj, je med svojimi obiski Cook dalekovidno razmišljal, da bo v jami potrebno zgraditi železnico. Obiskovalci so prvo knjigo polnili do leta 1834, ko je obsegala 430 strani.

Podpis Ferdinanda I. ob obisku jame pomeni začetek turizma v Postojnski jami in uradni začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev. Prav zaradi te knjige lahko 200 let pozneje v Postojni jami tudi govorijo o že 39-milijontem obiskovalcu Postojnske jame.

Na steno Postojnske jame so projecirali število obiskovalcev do letošnjega leta, foto: Cveta Potočnik

Vpisna knjiga je pomembna za zgodovino slovenskega turizma

Po besedah Marjana Batagelja je prva vpisna knjiga Postojnske jame izjemno pomembna, v njej so zapisana mnoga zgodovinska dejstva, tudi sama po sebi je del  zgodovine, hkrati pa priča o razvoju turizma ne le v Postojnski jami ampak tudi v Sloveniji. Za Postojnsko jamo je posebna tudi zato, ker pomeni začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev. Knjiga je razen tega tudi neizčrpen vir za raziskovanje s strani strokovnjakov Inštituta za raziskovanje Krasa, kjer so jo hranili tudi doslej, dokler je niso začasno razstavili v posebni vitrini in paviljonu Expo.

Pomembno je, da se je knjiga ohranila vse do danes, zaradi starosti sicer ne v najboljšem stanju, a jo bodo že čez tri mesece predali restavratorjem. Čeprav je Postojnska jama v 200 letih sodila kar v 6 držav, so se prav vse vpisne knjige ohranile, nihče jih ni skušal odnesti ali uničiti.

39-milijonti obiskovalec je Graeme Ellis iz Nove Zelandije

39-milijontega obiskovalca in srečna osmoljenca, ki sta obiskala jamo z vstopnicama natisnjenima tik pred in za tem obiskovalcem, so razglasili po izjemni predstavi na Velikem domu Postojnske jame. Navdih zanjo je bil Luka Čeč, ki je leta 1818 prečkal podzemno Pivko in zakorakal v še neraziskano temo. Danes so 15 metrov nad gladino reko napeli 56 m dolgo gurto (slackline), ki jo je prehodil in na njej lovil ravnotežje Miha Škof.

Miha Škof je reko Pivko prečkal 15 metrov nad reko Pivko, foto: Cveta Potočnik

39-milijonti obiskovalec Postojnske jame je bil danes Graeme Ellis iz Nove Zelandije, ki si je ogledal jamo med svojim daljšim potovanjem po Evropi. Številko na vstopnico pred njegovo je imela  tretješolka Nika iz Podnanosa, ki je bila na šolskem izletu kot učenka OŠ Draga Bajca Vipava, prvi obiskovalec, ki je zakorakal proti 40-milijontem, pa je bil Eduardo Miralles iz Španije, ki kolesari po Sloveniji.

Graeme Ellis iz Nove Zelandije, 39-milijonski obiskovalec, foto: Cveta Potočnik
39-miljonti obiskovalec Postojnske jame, ena pred njim in eden za njim z Marjanom Batageljem, foto: arhiv Postojnska jama

Naslovna fotografija: Prva vpisna knjiga obiskovalcev Postojnske jame, foto: Arhiv Postojnske jame