Meni Zapri

Polovico turističnih prihodkov se steka v 10 držav

Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) ustvari 10 držav polovico celotnih prihodkov od svetovnega turizma. Največ, 215 milijard dolarjev, iz turizma iztržijo Združene države Amerike. Lani je ZDA obiskalo 80 milijonov turistov, kar pomeni, da je vsak izmed njih tam pustil 2.687 dolarjev.

Na drugem mestu po turističnih prihodkih je bila lani Španija s 74 milijardami dolarjev turističnega priliva ali 890 dolarji na turista, na tretjem mestu pa je bila Francija s 67 milijardami dolarjev priliva oziroma 752 dolarji na turista.

Na vprašanje, kako to, da ZDA tako odstopajo po zaslužku od posameznega turista, je delno mogoče odgovoriti z dejstvom, da po poletni sezoni, v Evropi turisti v glavnem na krajših potovanjih obiščejo več držav, medtem ko so ZDA tako imenovana multidestinacija, kjer turisti prav tako obiščejo več zveznih držav na enem potovanju, vendar se priliv statistično zajema za celotne ZDA.

Druge države, kamor se poleg ZDA, Španije in Francije zliva polovica svetovne turistične potrošnje, so Tajska, Velika Britanija, Italija, Avstralija, Nemčija, Japonska in Kitajska.

Podobno kot za porazdelitev svetovnega turističnega prometa številke kažejo tudi za število turistov. Več kot 40 odstotkov (577 milijonov) turistov obišče 10 držav: Francijo (89 milijonov) Španijo (83 milijonov), ZDA (80 milijonov), Kitajsko (63 milijonov), Italijo, Turčijo, Mehiko, Nemčijo, Tajsko in Veliko Britanijo.