Meni Zapri

Hitov Hotel Sabotin pridobil Zeleni ključ

Hitov Hotel Sabotin v Solkanu je pridobil okoljsko oznako Zeleni ključ, kot prvi v Mestni občini Nova Gorica in kot tretji hotel v Slovenije. Zeleni ključ je eden najbolj prepoznavnih in najbolj razširjen trajnostni certifikat za turistične namestitve na svetu, naklonjene so mu tudi številne svetovne hotelske verige.

Okoljski znak Zeleni ključ sodi v sistem Zelena shema slovenskega turizma, ki jo je Slovenija vzpostavila leta 2015. Shema destinacije in ponudnike namestitev spodbuja k različnim ukrepom za razvoj trajnostnega turizma. Mednarodni uveljavljeni okoljski znaki predstavljajo enega izmed sistemov zagotavljanja standardov na področju okoljske odgovornosti  in trajnostnega delovanja.

Furmanska gostilna in nekdanja rezidenca grofov Puppi, je v petdesetih letih prejšnjega stoletja postala prvi hotel na Goriškem. Odtlej je Hotel Sabotin v Solkanu odprl vrata številnim gostom ter postal prostor srečevanj in lokalnih kulturno-umetniških dogodkov. Pred nekaj dnevi je z zavezo za trajnostno delovanje kot prvi hotel v Mestni občini Nova Gorica prejela mednarodni okoljski certifikat Zeleni ključ.

Okoljsko priznanje Zeleni ključ

Nova Gorica skozi zeleno certificiranje, destinacija je namreč že nosilka certifikata Slovenia Green Destination, usmerja k družbeno, gospodarsko in okoljsko trajnemu delovanju tudi posamezne turistične in namestitvene ponudnike. “Trajnostni certifikat, ki je prejel Hotel Sabotin, je le kamenček v mozaiku priložnosti za dvigovanje dodane vrednosti goriške turistične ponudbe. Destinacije, ki se ne bodo zavestno usmerile k trajnostnemu turizmu, bodo na dolgi rok zelo težko kljubovale zahtevam turizma na globalnem in lokalnem trgu,” je povedal Gorazd Božič, vodja kabineta župana Mestne občine Nova Gorica.

Jana Jakin Petejan, vodja Hotela Sabotin. foto: HIT

“Zeleni ključ spodbuja ozaveščanje o okoljskih in trajnostnih vprašanjih v turizmu ter želi ustvarjati vedenjske spremembe med osebjem, gosti, dobavitelji in poslovnimi partnerji na nekem zaokroženem turističnem območju,” pravi Boris Šušmak, predstavnik društva Doves FEE Slovenia, ki je pooblaščeno za izvajanje mednarodnih okoljskih programov v Sloveniji. Zeleni ključ namreč ponuja sistem, ki temelji na zagotavljanju standardov na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja ter predstavlja zavezanost nosilcev, da se držijo strogega kodeksa mednarodnih okoljskih predpisov Fundacije za okoljsko vzgojo (FEE). Okoljski standardi, ki se pričakujejo od nosilcev znaka Zeleni ključ, se vzdržujejo s strogim testiranjem in pogostimi pregledi.

V hotelu Sabotin so že poskrbeli za gospodarnejše ravnanje z vodo in elektriko, namestili nov hladilni agregat, ki je okolju prijaznejši in omogoča učinkovitejše hlajenje prostorov, vpeljali so skrbnejši način ločevanja smeti, želijo se znebiti plastike za enkratno uporabo, še bolj pa se bodo usmerili k ponudbi jedi iz lokalno pridelanih živil. Tudi zato so na dogodku ob podelitvi certifikata gostom v pokušino ponudili sladoled pripravljen iz mleka Mlekarne Planika ter prigrizke z zelišči, ki so zrasla na vrtu Hotela Sabotin.

“Naš cilj je, da se o vseh spremembah pogovarjamo in jih skupaj uresničujemo, tako člani kolektiva kot gosti, ki k nam prihajajo od blizu in daleč. Želimo jih spodbuditi k razmišljanju o okoljski problematiki, k rabi javnega prevoza in ker smo kolesarjem prijazen hotel tudi k ogledu okoliških znamenitosti s kolesi,” razlaga Jana Jakin Petejan, vodja Hotela Sabotin.

Naslovna fotografija: Ekipa Hotela Sabotin

Vir: HIT