Janez Platiše – Na otoku Krku se čez dva dni v 14 restavracijah začenja kulinarični dogodek Krk food fest – Okusi jeseni, ki bo potekal ves mesec. Krk je poleg kvarnerskih škampov, kozic, školjk, hobotnic in rib, znan tudi po jagnjetini in ovcah, njihovo meso ima svojstven okus, saj mulijo zaradi bližine morja slano in aromatično travo. Otok je znan tudi po sorti grozdja in vina žlahtina, po kraškem pršutu in siru. Posebnost so testenine, tako imenovane „šurlice“, ki jih gospodinje z otoka Krka pripravljajo s pomočjo pletilk. Otok je znan tudi po značilnih, samoniklih začimbah, ekološkem sadju in zelenjavi ter olivnem olju.
Jesen bogatih okusov
V okviru jesenskega kulinaričnega dogodka bo na Krku mogoče poskusiti jedi iz sestavin, ki imajo v tem letnem času najboljši okus, za gostince pa so vir inspiracije in kreativnosti: lignje, gobe, olive, grozdje, fige, kostanj in buče pa tudi hruške in jabolka, ki jih pripravljajo skupaj z drugimi specialitetami z otoka Krka v slani in sladki različici.
Pašteta narejena iz pršuta, fig in orehov, “pohane” olive, korenčkova in pomarančna juha, česnova juha, „šurlice“ z gobami in panceto, bruskete z gobami, hobotnica v solati s figami in paradižnikom, hobotnica v olivni omaki, grdobina v žlahtnini, riž z gobami, račje prsi s pire krompirjem iz fižola in borovničevo omako, svinjski medaljoni v kremni omaki, narejeni iz buč in žajblja, jelenov biftek v kakavovi skorji s praženimi bučami, njoki iz buč, torta z mandlji in sadjem, palačinke iz buč z medom in orehi, hruške v črnem vinu – vse te dobrote predstavljajo le nekatere izmed stotih specialitet, ki jih bodo pripravljali v restavracijah v Njivicah, Malinski, Vrhu, v mestu Krk, Punatu, Klimnem, Vrbniku in Baški.
Krk food fest – Okusi jeseni organizira Turistična organizacija otoka Krka v sodelovanju z drugimi lokalnimi turističnimi skupnostmi ter podjetjem Abisal in Klubom Gastronaut.
Vir: Gastronaut