Meni Zapri

Odziv turističnega sektorja na prezimljena letala Adrie Airways

Ljubljanski hotelirji, GoOpti, Nomago, Kongresni urad Slovenije, Cankarjev dom, Gospodarsko razstavišče, Slovenska turistična organizacija, Ministrstvo za gospodarstvo in Turizem Ljubljana so se včeraj sestali v povezavi z izpadom letalskih linij Adrie Airways ter posledicami za Ljubljano in Slovenijo.

Namen sestanka je bil potrditi sodelovanje med ključnimi organizacijami, ki ustvarjajo poslovni in prostočasni turizem v Ljubljani, so zapisali v sporočilu za javnost Turizma Ljubljana. Končni cilj sestanka je bil doseči rešitve v dani situaciji, ki se v povezavi z letalsko dostopnostjo drastično poslabšuje, ogroža pravočasne prihode gostov in celo organizacijo dogovorjenih poslovnih dogodkov.

Tretjina gostov v Ljubljano prihaja z letalom

Tuji gosti so za Ljubljano izrednega pomena, saj ustvarijo preko 95 odstotkov nočitev v ljubljanskih hotelih. Po podatkih Turizma Ljubljana približno tretjina vseh gostov v Ljubljano prihaja z letalom, vendar to ne pomeni, da vsi prihajajo izključno preko Letališča Jožeta Pučnika, zaradi bližine okoliških letališč v regiji prihajajo tudi z njih. Dejstvo pa je, da Letališče Jožeta Pučnika predstavlja glavno vstopno točko za številne goste, ki pridejo v Ljubljano oziroma Slovenijo.

Neposredna bližina in dostopnost do mednarodnega letališča je še posebej pomembna za poslovne goste, torej udeležence mednarodnih kongresov, združenj, poslovnih sestankov, simpozijev, itd. Po podatkih Raziskave kongresnih gostov, njihovih navad in potrošnje leta 2018, je v letih 2017 in 2018 približno 80 odstotkov udeležencev mednarodnih kongresov prišlo z letalom, od teh okoli 70 odstotkov preko ljubljanskega letališča in 50 odstotkov teh z Adrio Airways. Poslovni turizem je segment, ki ga v Ljubljani pospešeno spodbujajo in razvijajo, saj s tem krepijo strateške cilje razvoja turizma v Ljubljani, ki so sezonska razpršenost, daljšanje povprečne dobe bivanja in višja dnevna potrošnja.

Pomanjkanje letalskih povezav bi vplivalo tudi na dostopnost za goste z bolj oddaljenih trgov in ogrozilo večleten trud za pozicioniranje Ljubljane kot odlične destinacije za mednarodne dogodke. Samo v prvi polovici leta 2020 bi to lahko negativno vplivalo na tri večje mednarodne kongrese z več kot tisoč udeleženci, za organizacijo katerih so si prizadevali več let. Morebitna odpoved že potrjenih mednarodnih dogodkov bi prav tako negativno vplivala na ugled Ljubljane in Slovenije na mednarodni ravni, tako z ekonomskega vidika, kakor tudi na razvoj znanosti in pridobivanja mednarodnih sredstev za raziskave in razvoj.

Udeleženci včerajšnjega sestanka so podprli čim prejšnjo ponovno vzpostavitev vseh že utečenih mednarodnih letalskih povezav. Do takrat sprotno obveščajo vse organizatorje poslovnih dogodkov in druge goste  o možnosti alternativnih prihodov v Ljubljano in Slovenijo. Pripravili so tudi skupen dopis s konkretnimi informacijami in kontakti za nudenje pomoči., namenjen tujim gostom, da bi jim olajšali iskanje alternativnih poti v Ljubljano.