Meni Zapri

V Zagreb k hrvaškim novinarjem, na ogled mesta in pivovarne Medvedgrad

Tokrat smo se turistični novinarji na študijsko pot odpravili v Zagreb. Naša članica Silva Celebrini, dolgoletna  novinarka na hrvaškem radiju, je sestavila program, v okviru katerega smo se srečali s hrvaškimi kolegi na sedežu njihova novinarskega društva. Darja Dragoje, vodja odnosov z javnostmi v Turistični organizaciji Zagreb je orisala turistično ponudbo Zagreba, del študijske poti pa smo namenili tudi ogledu hrvaške prestolnice in pivovarne Medvedgrad. Na študijsko pot iz Ljubljane v Zagreb in nazaj smo se tokrat odpravili z vlakom, na njej pa se nam je pridružil tudi Jože Bonča iz Službe prodaje in marketinga Slovenskih železnic.

Drago Bulc, predsednik društva TNS je podaril predsedniku Hrvaškega društva novinarjev Hrvoju Zovku protokolarno vino Cipro – World Press Wine.

Prihodnje leto 110. obletnica ustanovitve Hrvaškega novinarskega društva

V pogovoru s Hrvojem Zovkom, predsednikom Hrvaškega novinarskega društva in nekateri drugimi hrvaškimi novinarji smo si izmenjali informacije o delovanju stanovskih organizacij v Sloveniji in na Hrvaškem.

Darja Dragoje, vodja odnosov z javnostmi v Turistični organizaciji Zagreb in Drago Bulc, predsednik TNS
Cveta Potočnik, generalna sekretarka TNS in Silva Celebrini, dolgoletna radijska novinarka

Hrvaško novinarsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1910 in prihodnje leto bodo obeležili 110-letnico delovanja s številnimi aktivnostmi in prireditvami. Društvo ima približno 2000 članov, pod njegovim okriljem deluje več združenj, med njimi tudi Združenje turističnih novinarjev Hrvaške FIJET. Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, je kolege seznanil s ciljem, da ustanovimo Združenje turističnih novinarjev EU.

Pred sedežem Hrvaškega društva novinarjev v Zagrebu

Adventni sejmi in prireditve se začnejo 30. novembra

Darja Dragoje, vodja odnosov z javnostmi v Turistični organizaciji Zagreb, je povedala, da ima hrvaška prestolnica sicer nekaj manj kot 70 hotelov, prisotnih je veliko mednarodnih hotelskih verig, vendar pa bi bil potreben še kakšen hotel najvišje kategorije. Po številu organiziranih kongresov je Zagreb med hrvaškimi mesti na prvem mestu. Največ gostov Zagreb obišče julija in avgusta, predvsem kot vmesno postajo na turah po več državah, glede zasedenosti namestitvenih zmogljivosti pa je na tretjem mestu december. V tem času največ turistov obišče park Zrinjevac ter številna druga adventna prizorišča in prireditve. Kot je napovedala Dragoje, bo letos prizorišč še več, uradna otvoritev adventnega dogajanja bo 30. novembra, adventno vzdušje pa bo trajalo vse tja do 7. januarja.

Z vzpenjačo iz zagrebškega Dolnjega v Gornji grad

Del naše študijske poti smo namenili ogledu Zagreba, pravzaprav starega mestnega jedra na Griču oziroma Gornjega grada, ki se pne nad osrednjim zagrebškim trgom – Jelačićevim trgom in Donjim gradom.

Markov trg s cerkvijo sv. Marka

V Gornji grad smo se peljali z vzpenjačo, se sprehodili do Markovega trga in enega izmed simbolov Zagreba – cerkve sv. Marka in se nato skozi Kamena vrata spustili do Tkalčičeve ulici in Dolca z osrednjo, bogato založeno zagrebško tržnico.

Piva Pivovarne Medvedgrad imajo ime po zagrebških legendah

Za konec naše študijske poti smo si ogledali Pivovarno Medvedgrad, potem ko so letos spomladi odprli novo pivovarsko stavbo, sodi med najsodobnejše kraft pivovarne na Hrvaškem, pa tudi v širši regije.

Pred novo Pivovarno Medvedgrad

Pivovarna je vse od ustanovitve leta 1994 v družinski lasti in tudi najstarejša neodvisna pivovarna na Hrvaškem. Novo pivovarno so odprli torej v letu, ko obeležujejo 25 let njene ustanovitve. Pivovarna letos proizvaja 25 različnih vrst piva, specializirana je za lager piva in IPA piva, vsa pa so naravna, brez dodatkov in konzervansov. Na dan lahko v pivovarni zdaj proizvedejo 40.000 litrov piva.

Hladno pivo sodi med najbolj znana piva Pivovarne Medvedgrad.

Gradnjo nove Pivovarne Medvedgrad so financirali s sredstvi, zbranimi prek platforme za množično zbiranje sredstev Funderbeam.  V rekordnih devetih dneh so zbrali milijonov evrov od 261 investitorjev iz 25 držav, med katerimi so tudi zaposleni pivovarne.

Tekst Cveta Potočnik, fotografije Peter Irman