Meni Zapri

Burja, ki je spremenila zgodovino

Jože Jerman Jeri, Revija Tranzit, februar 2020 – Tam malo nad Vipavo je vas, ki ji danes pravijo Vrhpolje. V nemških časih, v 13. ali 14. stoletju, se je imenovala Oberfeld, pozneje Vercpole.

Pa ime sploh ni važno, zgodovinarji pravijo, da je bila tam malo pod vasjo v smeri proti Dupljam in Zemonu leta 394, bilo je 5. ali 6. septembra, znamenita bitka, ki so ji pravili »bitka pri Mrzli reki«, to je pri današnji reki Vipava, ali »bitka pri Frigidu«, tudi »bitka za vero in oblast«, pa čeprav uradna cerkev te bitke ne priznava, četudi se je Flavius Theodosius Augustus I. kot kristjan s svojima poveljnikoma Alarikom I. in Stilichom na čelu 100.000 vojakov, od tega 20.000 Vizigotov, boril proti poganski vojski, ki je imela podporo rimskega senata. Na njenem čelu je bil od senata postavljen cesar Evgenij, vojskovodja je bil Arbogast.

V bitko je usodno posegla znamenita vipavska burja, ki je pihala tako močno, da je puščice Evgenijeve vojske vračala nazaj in pri tem »pobila« večino vojakov. Zmagal je Teodozij in s tem v zahodnem delu cesarstva utrdil krščanstvo.

Tik nad vasjo Vrhpolje je prekrasen borov gozd in tam je gospa Andreja Škrlj postavila čudovit leseni glamping, lesene hiške s talnim ogrevanjem, ki imajo zunanje in notranje kadi. Vendar pozor. Že ob sami misli o novi turistični pridobitvi v tem delu Vipavske doline je sklenila, da bo ohranila gozd takšen, kot je. In tega se drži.

Burja, ki je spremenila zgodovino

Naslovna fotografija: Vinska klet Vipava 1894, foto: Cveta Potočnik