Meni Zapri

Krškopoljec – edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev

Črno belo bogastvo Krškega polja je projekt, ki ga skupaj izvajajo Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, Občina Krško, Posavski muzej Brežice, Kmečka zadruga Sevnica in gostilna Kunst iz Leskovca pri Krškem s ciljem povezati pridelovalce in porabnike ter razviti prepoznavno blagovno znamko Krškopoljec.

Suhomesnati izdelki iz krškopoljca

Na današnji študijski poti smo turistični novinarji na Tržnici Videm v Krškem na Pustnem sejmu spoznali ponudnike mesnih izdelkov iz krškopoljcev in druge sodelujoče v projektu.

Posestvo Albiana vinogradniške kmetije Žaren

Okusili smo tudi kako se s krškopoljcem na posestvu Albiana v Nemški vasi ujemajo vina vinogradniške kmetije Žaren in vina Hiše frankinje v Straži pri Krškem ter različne jedi, ki jih v Gostilni Kunst pripravijo iz krškopoljca.

Pred Hišo frankinje
Ksenja Kragl in Srečo Kunst

Zanimiv program nam je pripravila Ksenja Kragl iz Centra za podjetništvo in turizem Krško, ki skrbi za promocijo projekta Črno belo bogastvo Krškega polja, pa tudi celotno turistično ponudbo Krškega in okoliškega podeželja.

V društvu si prizadevamo, da bi na naših študijskih poteh ravnali  kar se da trajnostno, zato smo se iz Ljubljane v Krško in nazaj, ki je bilo naše izhodišče za spoznavanje tega dela Posavja, peljali z vlakom. Ta naša prizadevanja so podprle Slovenske železnice.

 

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik