Meni Zapri

Dve Michelinovi zvezdici za Hišo Franko, po ena za Hiša Denk, Gostilno pri Lojzetu, Vilo Podvin, Restavracijo Dam in Atelje

Michelin je danes razkril, koliko zvezdic in katerim je podelil zvezdice in katere restavracije so uvrščene v Michelin Guide Slovenia. Na Ljubljanskem gradu so se danes zbrali vodilni slovenski kulinarični mojstri na razmeram prilagojeni razglasitvi, nekaj tisoč gledalcev pa je za dobitnike izvedelo od Gwendala Poullenneca, globalnega direktorja Michelinovih vodnikov v prenosu v živo prek Facebooka.

Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov

Dve zvezdici za izjemno kulinariko  je dobila  Hiša Franko kuharske mojstrice Ane Roš. Tako se je pridružila le 473 restavracijam po svetu, ki se ponašajo z dvema zvezdicama.

Trenutek, ko je bila Hiša Franko razglašena za dobitnico dveh Michelinovih zvezdic.
Ana Roš in Walter Kramer se veselita dveh Michelinovih zvezdic.

Po eno zvezdico je prejelo pet restavracij:

Hiša Denk, chef Gregor Vračko
Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič
Vila Podvin, chef Uroš Štefelin
Restavracija Dam, chef Uroš Fakuč
Atelje, chef Jorg Zupan

Pet dobitnikov ene Michelinove zvezdice

Izjemne restavracije, ki ne dobijo zvezdic, se lahko uvrstijo v eno od dveh Michelinovih kategorij.

Bib Gourmand označuje pristne restavracije, v katerih strežejo visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Pogosto gre za dragulje, ki jih inšpektorji vsako leto odkrijejo na svojih potovanjih. V Sloveniji so jih odkrili devet to so: Etna, Ruj, Gostišče Grič, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž in Evergreen.

Kategorija  Michelinov krožnik označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok. Michelinovi inšpektorji so v to kategorijo uvrstili 37 slovenskih restavracij:

Julijana, Ošterija Debeluh, Gostilna Vovko, Gostilna Francl,  Dvor Jezeršek, Gredič, Hiša Torkla, Marina, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Pavus, AS, B-Restaurant, Cubo, Harfa, JB, Maxim, Monstera Bistro, Separé, Shambala, Strelec, Sushimama, Valvas’or, Vander, Mak, Sedem, Calypso, Pikol, Hiša Fink, Otočec Castle, Galerija Okusov, Stara gostilna, Rizibizi, Sophia, Hiša Krasna,  Gostilna Danilo, Kendov Dvorec

Dobitniki Michelinovega krožnika

V podporo, spodbujanje in promocijo trajnostnih praks v kulinariki je Michelin uvedel novost, priznanje za trajnost, ki izpostavlja kuharske mojstre in njihove restavracije, ki delujejo v smeri bolj trajnostno naravnane gastronomije in posledično bolj trajnostne družbe.

Michelin je izpostavil  šest kuharskih mojstrov, ki delujejo v sozvočju z naravo in ki s svojimi inovativnimi idejami iščejo vsak dan premišljene rešitve za svoje restavracije, to so:

  • Luka Košir, Gostišče Grič
  • Bine Volčič, Monstera Bistro
  • Ana Roš, Hiša Franko
  • Davide Crisci, Gostilna za Gradom
  • Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof
  • Ksenija Krajšek Mahorčič in
  • Gostilna Mahorčič

Kakovost slovenske kulinarične scene je izjemna

Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov je ob razglasitvi dejal: »Veseli nas, da smo lahko s postopnim odpiranjem evropskih mej razkrili prvo izdajo MICHELIN GUIDE SLOVENIA. Naši inšpektorji so resnično uživali v njegovi pripravi in izpostavljanju destinacije, ki sije na toliko različnih načinov. Izbor naših inšpektorjev kaže izjemno kakovost slovenske kulinarične scene, kreativnost njenih nadarjenih kuharskih mojstrov, visoko kakovost lokalnih surovin in tudi zavezanost kuharskih mojstrov k bolj trajnostno naravnanemu pristopu h gastronomiji. Naši inšpektorji so bili resnično veseli, ko so odkrili restavracije, ki delajo Slovenijo tako očarljivo in vznemirljivo mednarodno destinacijo in destinacijo, ki bi jo morali odkriti ali ponovno odkriti vsi foodiji.«

Odziv prejemnikov

Vidno ganjeni prejemniki zvezdic so se odzvali vsak z nekaj kratkimi besedami.

Ana Roš, Hiša Franko:
»Zvezdici Hiše Franko nista moji. Leo, Alen, Yvonne, Manca, Alicia, Dejan in vsi ostali obrazi v Hiši Franko, vključno z mojimi otroki, si jih zaslužijo. Naj jim svetijo. Hvala, brez vas nikoli ne bi zmogla. Jutri je nov delovni dan. Danes je dan za praznovanje.«

Gregor Vračko, Hiša Denk:
»Prva zvezda pripada moji ekipi.«

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu:
»Zvezdica ni le zame, pač pa tudi za mojo družino in ekipo. Prihod Michelina je pomemben za celotno slovensko gastronomijo, zdaj imamo vsi možnost pridobiti zvezdice in jih tudi izgubiti.«

Uroš Štefelin, Vila Podvin:
»To je izjemno in sem presrečen.«

Uroš Fakuč, Restavracija Dam:
»Srečen sem. Od najstniških let sem sanjal o tem. Hvala vsem, ki ste me na tej poti podpirali.«

Jorg Zupan, Atelje:
»Zvezdica je nagrada za naše goste, saj delamo predvsem za njih. Srečni smo, ko so oni srečni. To je tudi nagrada za naše dobavitelje, od katerih pridobivamo lokalne surovine.«

Razglasitve na Ljubljanskem gradu se je udeležil tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po besedah Maje Park, direktorice Slovenske turistične organizacije, je izjemen uspeh, da je že prvo leto Michelin v Sloveniji podelil zvezdice kar šestim restavracijam in da je v času, ko je turizem soočen z eno največjih kriz prihod Michelina velika spodbuda in motivacija na poti k okrevanju slovenskega turizma in seveda velika priložnost za povečanje prepoznavnosti Slovenije in slovenske gastronomije.

Naslovna fotografija: STO, druge fotografije: Cveta Potočnik