Meni Zapri

Zdaj je čas. Grem na Kras.

Cveta Potočnik – Ponudniki turističnega območje Krasa in Brkinov so se povezali kot še nikoli doslej, glede na razmere želijo privabiti čim več slovenskih gostov in sicer s ponudbami, povezanimi s kulinariko ter naravno in kulturno dediščino. Ocenjujejo, da bo posebnosti Krasa in Brkinov največ  gostov odkrivalo posamično ali v manjših skupinah.

Letošnja novost je ponudba za gastronomsko doživetje pod nazivom KrasPass, v akcijo Moja Slovenija pa so se vključili s sloganom Grem na Kras.

Skupna predstavitev ponudbe Krasa in Brkinov, foto: Cveta Potočnik

Kot je na nedavni predstavitvi povedal Aleš Vodičar, direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, gre tokrat prvič za skupno predstavitev ponudnikov pod okriljem te agencije.

Za skupno promocijo so posneli več videjev, v njih Kras in Brkine predstavljajo ambasadorji Gojmir Lešnjak – Gojc, Oskar Kogoj, najboljša slaščičarka po Gault & Millau in chefinja Ksenija Mahorčič ter vinogradniki, kmetje, pršutarji, turistični vodniki in jamarji.

Prva velika regijska gastronomska družina v Sloveniji

Novost letošnjega poletja je torej gastronomsko doživetje KrasPass, obiskovalci si lahko sestavijo popoln dan degustacij in aktivnih doživetij, zvečer pa se ustavijo še v eni najboljših kraških restavracij ali tradicionalnih gostiln in tam prespijo.

V prvo regijsko gastronomsko družino v Sloveniji se je povezalo pet kraško-brkinskih občin Sežana, Komen, Divača, Hrpelje-Kozina, Miren-Kostanjevica in njihove lokalne turistične organizacije, vsi pa sodelujejo z Agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa. Degustacije združujejo 4 vrste ponudbe v treh terminih dnevno in po treh enotnih cenah.

Foto: Jošt Gantar

Degustacije in obisk kamnosekov

V ponudbo KrasPass gourmet se je povezalo več kot 40 priznanih ponudnikov kraških vin, na burji sušenih mesnin, tipičnih kraških jedi in izdelkov. Z gastronomskimi doživetji so začeli v začetku junija, trajala pa bodo do konca avgusta.

Vsak dan si je za ob 11-tih., 16-tih in 18-tih mogoče rezervirati krajšo degustacijo kraških vin s prigrizki, okušanje sušenih mesnin ali enourno gourmet doživetje po enotnih cenah od 12 do 24 evrov.

S predhodno najavo lahko ponudnike gastronomske družine KrasPass gourmet torej obiščete vsak dan, izberete pa lahko krajšo polurno degustacijo, 45-minutno degustacijo z vodenim ogledom ali kamnoseško doživetje in enourno gourmet degustacijo.

Do konca poletja bo torej mogoče obiskovati priznane in nagrajene vinarje, vrhunske kraške chefe, gostince s tradicijo, gostoljubne turistične kmetije in ekološke kmetovalce, del te pisane družine pa so tudi sadjarji, zeliščarji, sirarji in kamnoseki.

Za predstavitev gastronomskih doživetij KrasPass in rezervacije so oblikovali posebno spletno stran, povezavo nanjo pa je mogoče najti tudi na spletnih straneh lokalnih turističnih organizacij Sežane, Komna, Divače, Hrpelj-Kozina in Mirna-Kostanjevica.

Degustacije vrhunskih kraških vin

18 kraških vinarjev, ki vabijo na degustacije, pozna skrivnosti tipičnega terroirja na čelu z rdečo zemljo. V njihovih kleteh, ki so zaradi hrastovih sodov in kamna že same po sebi atrakcija, zorijo vrhunska vina in penine.

Pri skoraj vsakem vinarju boste našli teran ali avtohtono staro belo sorto vitovska grganja. Najbolj drzni preizkušajo nove postopke ali zasajajo nove sorte in jim prilagajajo maceracijo.

Nekateri tipično podobo vinogradov še zmeraj ustvarjajo s kraškimi latniki. Drugi prisegajo na sonaravno življenje in jim vinograde pomagajo obdelovati kar črede, ki se pasejo na prostem sredi travnikov.

Med KrasPass vinarji imajo eni visoke lege in razglede od Alp do Jadrana. Nekateri so izkušeni gostitelji, drugi izjemni pripovedovalci zgodb, tretji vam bodo ponudili vino, ki vam bo zlezlo od grla do srca.

Ob okušanju treh ali štirih vzorcev vina bodo vinarji postregli lokalne sire ali sušene mesnine, pri 45-minutni degustaciji bodo razkazali še klet, pri enournem gourmet doživetju pa bodo največja zvezda posebej starana in nagrajena vina.

Na burji sušene kraške mesnine

Kraška burja je stalnica, brez katere Kraševci ne morejo. Suši jim pršute in mesnine, ki so danes vse bolj butični in ekskluzivni. Kar 10 restavracij in 8 turističnih kmetij je del KrasPass gastronomske družine, to so sami mojstri – butični pršutarji, prvaki ročnega rezanja, vrhunski chefi, ekološki kmetje in drugi.

Prav vsi spoštujejo kraško tradicijo in pogosto kot začimbi uporabljajo le poper in morsko sol. Pokušini butičnih mesnin bodo dodali lokalne sire in kozarec vina, pri daljši degustaciji si bodo obiskovalci ogledali posestvo ali hišno skrivnost, pri enournem gourmet doživetju pa bodo na deski posebej ekskluzivne mesnine in siri, ki jih ni mogoče dobiti ali narediti kar tako.

Degustacije kraških dobrot in sadja

Edinstven spoj mediteranskega in celinskega podnebja ni ugoden le za vinsko trto in mesne dobrote. Siri, zorjeni v kraških jamah, kraška žganja in likerji iz avtohtonih vrst sadja, dišavnice in zelišča, kraški med z zaščiteno geografsko označbo in sadje z najbližjega drevesa, včasih počasi kuhano v slastno marmelado.

Vse to čaka na obiskovalce v idiličnem okolju kraških domačij, kjer je poleg krajše degustacije na voljo voden ogled posestva ali predstavitev pridelave. 8 kraških ponudnikov, od čebelarjev do sirarjev, mojstrov marmelade ter zeliščnih in sadjarskih kmetij bo obiskovalce navduševalo s svojimi posebnostmi in pristnimi doživetji.

Foto: Jošt Gantar

Doživetje kraškega kamna in izdelkov

Lomljenje, rezanje in oblikovanje kamna ima na Krasu tisočletno tradicijo. Okoli večine kraških vasi so manjši kamnolomi, kjer kamnoseki pridobivajo kamen, ki ga z izjemnim občutkom za detajle oblikujejo v uporabne ali okrasne izdelke. Kamnoseške mojstrovine so tudi eden ključnih elementov tipične kraške arhitekture.

Kraški vinarji imajo kamnite umivalnike, nekateri gostinci kamnite pladnje, krožnike ali sklede, v kakšni sirni kleti pa se najde celo kamnit sir. Pravega značaja Krasa skoraj ni mogoče začutiti brez obiska delavnice kamnoseškega mojstra.

V krajšem ali daljšem kamnoseškem doživetju bodo obiskovalci spoznali sodobno oblikovanje kamna, si ustvarili unikaten izdelek in nazdravili še v sosednjem vinotoču.

Naslovna fotografija: Štanjel, foto: Cveta Potočnik