Meni Zapri

Sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo, kobilarno Piber in Kobilarno Lipica

Ob 440. obletnici Kobilarne Lipica se začenja novo obdobje sodelovanja med dunajsko Špansko dvorno jahalno šolo, avstrijsko Lipicansko kobilarno Piber in Kobilarno Lipica. Vse tri partnerke uživajo ugled na področju konjereje in konjeništva. Povezuje jih zgodba o lipicanskem konju, ki se je leta 1580 začela v Lipici in nadaljevala na Dunaju, od koder je lipicanec zaslovel po vsem svetu.

Obisk predstavnikov Španske dvorne jahalne šole Lipicanske kobilarne Piber v Lipici.

Poglabljanje sodelovanja in čedalje tesnejše stike je spodbudila priprava večnacionalne nominacije nesnovne dediščine »Tradicije rej lipicancev« za vpis na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Januarskemu obisku predstavnikov Kobilarne Lipica v Lipicanski kobilarni Piber je pred kratkim sledil obisk direktorice Španske dvorne jahalne šole Sonje Klima in vodje reje v Lipicanski kobilarni Piber Erwina Movie v Lipici.

Kobilarna Lipica, foto: Gabriele Boiselle – Edition Boiselle

Gostje in gostitelji so se strinjali, da je sodelovanje na področju reje in izmenjave plemenskega materiala želja obeh kobilarn in da je dobrodošlo z vidika ohranjanja in razvoja lipicanske pasme kot tudi z vidika nadaljevanja skupnih projektov v okviru Mednarodne lipicanske zveze (Lipizzan lnternational Federation).

Kobilarna Lipica, foto: Mitja Božič

Španska dvorna jahalna šola, Lipicanska kobilarna Piber in Kobilarna Lipica bodo sodelovanje še nadgradile in ga zastavile dolgoročno. Povezale se bodo tudi na področju konjeništva in sicer pri izmenjavi kadra in izobraževanju mladih jahačev. To so sklenili direktorica Španske dvorne jahalne šole Sonja Klima, direktor Kobilarne Lipica Matej Oset, vodja konjereje v Lipicanski kobilarni Piber Erwin Movia, pomočnik direktorja Kobilarne Lipica mag. Janez Rus in glavni trener Kobilarne Lipica Ladislav Fabris.

Lipicanska kobilarna Piber, foto: Gabriele Boiselle – Edition Boiselle
Lipicanska kobilarna Piber, foto: Gabriele Boiselle – Edition Boiselle

Obisk na začetku julija je bil obenem priložnost za ogled letošnjih žrebet, treninga lipiške šole klasičnega jahanja in posestva Lipice, ki jo je vodstvo Španske dvorne jahalne šole zadnjič uradno obiskalo leta 1980 ob praznovanju 400. obletnice Kobilarne Lipica.

Španska dvorna jahalna šola, foto: Petra Kerschbaum

Pred tem je lipiško kobilarno in Špansko dvorno jahalno šolo stoletja povezovala tesna vez, saj je Kobilarna Lipica vzrejala lipicance za Špansko dvorno jahalno šolo vse do prve svetovne vojne. Nato je lipiško posestvo, skupaj s Primorsko pripadlo Italiji, Avstrija pa je začela z rejo lipicancev v kobilarni v Pibru, ki letos praznuje 100. obletnico.

Španska dvorna jahalna šola, foto: Petra Kerschbaum

Vir: Kobilarna Lipica, naslovna fotografija: Kobilarna Lipica, foto: Gabriele Boiselle – Edition Boiselle