Meni Zapri

Knjiga Mance Korelc o njenem doživljanju slovenskih jezer

Cveta Potočnik – Danes je izšla knjiga The Slovenia Lakes avtorice Mance Korelc. Knjigo v slovenskem in angleškem jeziku je izdala mednarodna založba The Slovenia. Avtorica, ki je v nekaj letih obiskala 1112 jezer, v knjigi z zelo osebnim pristopom predstavlja 101 jezero, na predstavitvi knjige pa je razkrila tudi, kako je v knjigo prerasel njej projekt obiskovanja jezer in njihovo predstavljanje na spletni strani. Po avtoričinih besedah njena knjiga ni turistični vodič, je oda vodi.

Niko Slavnić, direktor mednarodne založbe The Slovenia in Manca Korelc predstavljata knjigo The Slovenia Lakes.

Sprva je bil torej projekt Moja jezera, v okviru katerega je po dolgem in počez Manca prekolesarila ali prepešačila Slovenijo, na svoji poti odkrivanja slovenskih stoječih voda je vsako jezero skrbno dokumentirala s fotografijami in krajšimi opisi. Skupaj z zemljevidom je svoja popotovanja okoli slovenskih jezer redno objavljala na svoji spletni strani in na družbenih omrežjih, saj se z digitalnimi mediji in digitalnim marketingom ukvarja poklicno.

gordan-cuka-manca-korelc-jurij-pelc-niko-slavnic-foto-cveta-potocnik.jpg
Del ekipe, ki je sodelovala pri izdaji knjige: Gordan Čuka, Manca Korelc, Jurij Pelc in Niko Slavnič.

Na predstavitvi knjige so o sodelovanju z avtorico spregovorili tudi Niko Slavnič, direktor mednarodne založbe The Slovenia, ki je v spletnem projektu Moja jezera prepoznal obetaven potencial za knjigo, Jurij Pelc, avtor številnih fotografij v knjigi, na katerega je sodelovanje z Manco Korelc vplivalo tako, da je fotografija postala njegov vsakdan in Gordan Čuka, tehnični urednik, ki je, kot je dejala Manca, znal potrpežljivo prisluhniti njenim željam. Za oblikovanje in postavitev knjige je poskrbela Veronika Saje.

»Pisanje knjige se je začelo že pred skoraj 30 leti,» je na predstavitvi dejala Manca in nadaljevala: „Najprej sem hotela napisati roman o družini, ki je bila takrat cel moj svet. V najstniških letih sem pisala dnevnik, pesmi, kasneje že na poslovni poti o digitalnem marketingu. Ves čas pa je v meni tlela želja zapisati svoje ime kot avtorica knjige. Skoraj trideset let po prvem poskusu napisati knjigo sem z The Slovenia Lakes dosegla svoj cilj.«

Manca Korelc v gostišču Jezero ob Zbiljskem jezeru podpisuje svojo knjigo The Slovenia Lakes.

»Pisanje knjige je bilo izjemen projekt, ki je potekal v več fazah. Prvi korak so bili odgovori na vprašanja, komu je knjiga namenjena, kakšen stil pisanja ubrati, koliko in katera jezera izbrati, kako opisati posamezno jezero, katere podatke dodati k posameznemu jezeru, kaj na splošno povedati o jezerih, koga povabiti k uvodnim besedam, kako jih razvrstiti, koliko sebe umestiti med vrstice knjige …“, je o nastanku knjige povedala Manca Korelc.

„Potem sem začela pisati. Zelo se je zatikalo pri izboru 101 jezera. Večkrat sem dodajala in brisala izbrana jezera, saj sem jih želela izbrati iz vseh regij Slovenije in vseh tipov stoječih voda. Nato je sledilo zbiranje fotografij in priprava preloma strani. Več kot 500 fotografij v knjigi je seštevek neskončnih ur fotografiranja, urejanja fotografij, pregledovanja spleta za najlepšimi fotografijami in elektronskih sporočil za koordinacijo.“

Fotografije: Cveta Potočnik