Meni Zapri

V gostinstvu je pričakovati nov val odpuščanj

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov, saj ocenjujejo, da PKP 6 na žalost ne bo rešil razmer v gostinski panogi. Gostinci obenem opozarjajo, da nikoli niso bili vir okužb, zato je zapiranje gostinskih lokalov krivično.

Gostinci so pričakovali, da bo PKP 6 pomagal tej najbolj prizadeti panogi, predvsem pa, da bodo do pomoči upravičeni vsi, ki so bili z odlokom zaprti. “Z odlokom smo morali zapreti svoje obrate, za kar nismo sami krivi. Nesprejemljivo je, da morajo delodajalci po PKP 6 pokrivati več kot 40 odstotkov nadomestil plače zaposlenih, ki so na čakanju na delo. Nadomestilo plač bi morala država kriti v celoti. Prav tako so velik problem fiksni stroški, najemnine in krediti. Tudi tu so kriteriji absolutno prestrogi,” opozarja predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

V sekciji ocenjujejo, da PKP 6 ne bo zadostno pomagal panogi, zato je pričakovati nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov. Kot zgled gostinci navajajo sosednjo Avstrijo, kjer so bili ukrepi za pomoč gostinstvu učinkoviti.