Meni Zapri

Zimsko sezono na smučiščih krojijo nesorazmerni ukrepi

Izpeljali smo prvo novinarsko spletno srečanje o problemih, s katerimi se zaradi koronakrize sooča slovenski turizem in ker smo sredi zimske sezone, smo na srečanje povabili upravljavce žičnic ter predstavnike gorskih centrov in zimsko-športnih krajev. Srečanju smo dali naslov Slovenska smučišča na robu preživetja.

Sogovorniki so poudarili, da je bilo v letošnji zimski sezoni na smučiščih izjemno težko delati zaradi hitro menjajočih se ukrepov, zapiranja in odpiranja, velike težave pa so povezane tudi z izvajanjem hitrih testov, ki jih mnogi smučarji zavračajo.

Testiranje je po mnenju upravljavcev žičnic nesorazmeren ukrep glede na možnost okužb na prostem in povzroča dodatne stroške. Dobrodošla je sicer zadnja sprememba pred zimskimi počitnicami, da je za smuko dovolj negativni test, ki ni starejši od sedmih dni. Slej ko prej pa je problematičen ukrep glede števila potnikov na odprtih žičniških napravah, zaradi katerega bodo morali na nekaterih smučiščih omejiti število obiskovalcev.

Na številnih smučiščih je dobra gostinska ponudba, te dejavnosti pa še vedno ni dovoljeno odpreti, tudi v tako imenovanem vladnem semaforju niso določeni kriterije, pod katerimi bo mogoč njihov ponoven zagon. Izpad smučarjev seveda vpliva tudi na obisk v zimsko športnih krajih.

V spletnem srečanju z naslovom Slovenska smučišča na robu preživetja so sodelovali:

  • Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja žičničarjev Slovenije,
  • Janez Janša, direktor RTC Krvavec,
  • Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo – smučišče Kope,
  • Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora,
  • Jože Oplotnik, direktor Hotela Cerkno in
  • Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije

Srečanje je pripravila in ga tudi vodila Marjana Grčman, urednica oddaje TV Slovenija Na lepše in članica Izvršnega odbora Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Webinar je potekal na platformah Zoom in Facebook live, posnetek celotnega webinarja pa je objavljen na Youtubu.