Meni Zapri

Lipicanci na odprtju 30. spletne konference The web conference

Bele lipicanske kobile iz Kobilarne Lipica so v vsej svoji lepoti pridirjale na odprtje 30. mednarodne spletne konference The Web Conference. Ta svetovni forum o razvoju spleta in z njim povezanih tehnologij povezuje raziskovalce, znanstvenike, vizionarje in poslovni svet. Konferenca je bila sprva predvidena v Ljubljani, vendar bo do 23. aprila potekala preko spletnih povezav, kjer eleganco lipicancev skozi vizualno umetnost premierno predstavlja ambasadorka teh plemenitih konj Alenka Slavinec.

Premiera poetične vizualne pripovedi o lipicancih avtorice Alenke Slavinec je bila na včerajšnjem otvoritvenem večeru The Web Conference, srečanje umetnice z belimi konji pa se začne zjutraj, ob sončnem vzhodu sredi prostranega lipiškega posestva. Vizualna pripoved vabi na popotovanje skozi čas, od prvih lipicancev, pred več kot 440 leti, vse do danes, ko ob pogledu v oči belega konja preprosto ni druge možnosti, kot da se odpre srce. Tako avtorica začuti mir, radost in srečo, ob popolni enosti narave in človeka.

Z vizualnim popotovanjem, z roko v roki z dušo lipicanca, Alenka Slavinec nadaljuje umetniški projekt, posvečen lipicanskemu konju, ki se je začel ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije leta 2011 z odprtjem fotografske razstave SLOVENIA IN US Lipizzaner Horses by Alenka SLAVINEC.

Od takrat je razstava obkrožila svet, na ogled je bila v 11 državah, več kot 50-krat. Letos, ob 30. The Web Conference obletnici samostojnosti Slovenije, sta se lepota in plemenitost lipicancev dotaknili tudi udeležencev mednarodne spletne konference  ki se je začela leta 1994 v raziskovalnem središču CERN v Švici in poteka pod okriljem IW3C2, Inštituta Jožefa Štefana, Univerze v Stanfordu, Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco UNESCA (IRCAI) in družbe Videolectures.net s podporo tehnoloških velikanov, kot so Microsoft, Amazon, Google in Facebook.

Poetična vizualna pripoved o lipicancih avtorice Alenke Slavinec bo po včerajšnji premieri vabila k srečanju z lipicanci tudi na spletu. Predstavlja lipicance na prostranem posestvu Kobilarne Lipica v vsej svobodi in lepoti njihovega gibanja. Izraža značaj lipicanca v njegovi zibelki Lipici, njegovo prvinskost, plemenitost in lepoto zlitja moči s pokrajino Krasa.

Avtorica fotografij je Alenka Slavinec, za video kamero sta bila Marjan Cerar in Janez Kotar.