Meni Zapri

Triglavski narodni park praznuje – za naravo in ljudi

Ob 40. obletnici zakonske ustanovitve Triglavskega narodnega parka in 60. obletnici zavarovanja Doline Triglavskih jezer za Triglavski narodni park se bo letos v organizaciji Javnega zavoda Triglavski narodni park zvrstilo veliko dogodkov, namenjenih širši javnosti, lokalnim skupnostim, mladim in družinam, načrtujejo pa tudi strokovni posvet.

Prireditve s skupnim sloganom »Za naravo in ljudi« so namenjene obeležitvi 27. maja 1981, ko se je s prvim zakonom o Triglavskem narodnem parku zavarovano  območje razširilo na skoraj celotne Julijske Alpe v obsegu 83.807 ha. Zakon je veljal vse do sprejetja novega zakona leta 2010, s katerim se je površina parka povečala še za 174 ha.

Spominska cerkev Svetega Duha v Javorci, foto: Cveta Potočnik

Osrednji dogodek bo v Stari Fužini

Osrednji dogodek praznovanja bo 10. septembra v Stari Fužini, ki ga javni zavod pripravlja skupaj z lokalnimi skupnostmi. Poseben kulturni program, podelitev Belarjevih priznanj, pokušnja lokalno značilnih jedi s celotnega območja narodnega parka bodo osrednje teme, s katerimi želijo 40 let varovanja tega izjemnega območja počastiti na prav poseben, domačinom in obiskovalcem prijazen način.

Med dogodki kaže omeniti tudi prireditev 24. julija v Domu Trenta.  Slovensko-italijanski program bo potekal v sodelovanju s kulturnimi  ustvarjalci in predstavniki sosednjih parkov. Premierno bo predvajan nov dokumentarni film Narava brez meja, ki je prirejen tudi za slepe in slabovidne, odprli bodo tudi fotografsko razstavo Dana Briškega.  Dom Trenta bo uradno postal Informacijsko izobraževalno središče čezmejne Ekoregije Julijske Alpe. Z dogodkom bodo tudi zaznamovali 50 let Unescovega programa MAB – Človek in biosfera.

Planina Zajamnik na Pokljuki, foto: Cveta Potočnik

Že od 26. maja bo v Infocentru Triglavska roža Bled in Centru TNP Bohinj na ogled razstava Jurija Mikuletiča Portreti biodiverzitete narodnega parka. Razstava bo na Bledu na ogled do konca poletja, v Bohinju pa le do konca junija.

Mednarodni festival alpskega cvetja bo letos deloma potekal v živo , deloma pa virtualno. Od 28. maja do 13. junija se bo zvrstila vrsta prireditev, ki jih bo povezovala rdeča nit ”Za vsako bolezen rož’ca raste”.  Virtualni dogodki bodo objavljeni na spletni strani Facebook dogodki, celoten program pa si je mogoče ogledati na spletni strani Turizma Bohinj.

Naslovna fotografija: Triglavsk0 jezero, foto: Javni zavod TNP