Meni Zapri

Potepanje od Splita do Hvara z ladjo Freedom

Edi Masnec – Pred vstopom v poletje smo se novinarji in turistični delavci iz regije na povabilo kapetana Ivana Rakuljića in organizatorja Vlada Sestana, urednika portala Travel-advisor.eu, zbrali v Splitu, da bi na kratko spoznali turistično ponudbo in lepotico, ki osvaja vse in vsakogar, ki se ji »približa«. Gre za najnovejšo, 50-metrsko ladjo, pravzaprav jahto, namenjeno turistom, ki ljubijo morje, sonce, svobodo, spoznavanje novih krajev in ljudi. 36 letni kapitan in lastnik je dal morski »lepotici« kar pravo ime: Freedom oziroma svoboda. Poleg osmih članov posadke sprejme še 40 potnikov in je najnovejša, največja in najdražja tovrstna ladja, ki kroži po Jadranu ter se zaustavlja v skritih zalivih in ob najlepših otokih oziroma mestih na njih.

Vlado Šestan predstavlja kapetana Ivana Rakuljića in posadko ladje Freedom

Ko bi ponosni mladi podjetnik lani moral začeti ustvarjati novo zgodbo, odplačevati kredite, je prišla bolezen, ki najeda ves turistični sektor. Lani je odpeljal le dve turi, letos v finančnem smislu tudi  ne bo velikega zadovoljstva, saj se je moral prepustiti na milost in nemilost domačemu gostu. Petičnih tujcev pa letos še ne bo.

Na poti proti Hvaru smo prvič zaplavali v morju
Ladja ima na sončni terasi tudi jakuzi in manjši bazen.

Vendar ni edini. V domačem pristanišču Krilo Jesenice pri Splitu je zasidranih še okrog 160 križark, katerih lastniki se ne ukvarjajo le s slabo zasedenostjo, temveč tudi s kadrom, posadko, ki je ob skoraj dvoletnem premoru odšla za boljšim oziroma »stabilnejšim kruhom«. Na vsem Jadranu je trenutno sicer registriranih skoraj 300 tovrstnih plovil, a tisti, ki bodo letos delali, so morali cene v povprečju prepoloviti, kar je za našega gosta postalo zelo dosegljivo.

Počitnikovanje na drugačen način, ko lahko dejansko v enem tednu doživiš in spoznavaš številne otoke, zalive, ljudi, se vmes »okopaš« v morju (kar pri velikih križarkah ni možno), uživaš v lepih pogledih in zaustavljenih trenutkih, če imaš vsaj malo fotografskega navdiha.

Ogled Jelse
Hvar, mesto sonca, lavande, vina, barv, doživetja. Lepo se je bilo sprehoditi po (še) dokaj praznih ulicah.

Praviloma imajo na ladji tudi odličnega kuharja, kakršnega smo spoznali  na tej predstavitvi. Okušali smo neverjetne in drugačne kuharske mojstrovine, ki sta nam jih servirala šefa Ivan Rogulj in pomočnik Ante Kozina.

Izvrstno hrano pripravljata šefa Ivan Rugulj in pomočnik Ante Kozina.

Vendar je kapetan Ivan optimist. Sezona se je začela obetavno. Ob treh hčerah je prejšnji teden dobil novorojenega naslednika. Tudi s posadko, ki se seveda veseli dela na tako lepi in moderni ladji, ni imel težav.

Ob pomoči prijateljev na družbenih omrežjih, predvsem svetovalca Vlada Sestana, je »razprodal« julij in skoraj ves avgust, najlepši mesec september pa tudi še bo. Sicer za paket križarjenja ne more računati predvidenih 2.000 do 3.000 evrov, vendar bodo/bomo zagotovo vsi veseli, če bodo lahko izpeljali in razprodali sezono za nekaj več kot 800 evrov za tedenski paket na osebo – cena za domače goste, mednje sodimo tudi Slovenci, in nadaljevali poslanstvo in tradicijo, ki so jo pri Rakuljićih pričeli že generacije nazaj.

Na predstavitvi ladje Freedom za novinarje je bilo tudi nekaj slovenskih novinarjev – v ospredju na fotografiji Maja Oven in Maja Zagoričnik.

Tisti, ki vedo, kaj takšno potovanje prinaša, bodo zagotovo »zagrabili« priložnost in se predali užitkom »osvoboditve«. Tako kot smo jo mi z navdušenjem in priporočilom prijateljem.

Fotografije: Edi Masnec