Meni Zapri

Prenovljeni Hotel Maestoso v Lipici sprejel prve goste

Po dobrem letu od začetka prenove je Hotel Maestoso v Lipici je v teh dneh že sprejel prve goste. Hotel ima štiri zvezdice, v njem je 139 sob, a la carte restavracijo Gratia in kongresni center Conversano.

Med najbolj privlačnimi pridobitvami prenovljenega Hotela Maestoso 4*superior je njegova nova, drzna podoba, ki ga povezuje z zelenimi pašniki in belimi lipiškimi ograjami, obenem pa sledi značilnostim Krasa in najsodobnejšim svetovnim trendom.

Postelje »na senu« in drsna vrata, ki jih najdemo v domovanju lipicancev, so posebnost hotela. Z notranjo opremo hotela pa se prepletajo umetniška dela Alenke Slavinec z motivi lipicancev,  medtem ko bo lipicanec – kraljevi konj, skupaj z drugimi kreacijami Oskarja Kogoja, jeseni dobil domicil v novi hotelski galeriji.

Prenovljeni hotel ima šest tipov sob, med drugim sobe s pogledom na posestvo Kobilarne Lipica, sobe Foal, poimenovane po najmlajših in najmanjših konjih Lipice, sobe Sport z dodatnim prostorom za opremo za jahanje, golf, tek in kolesarjenje ter družinske sobe.

Gostje bodo v Lipici lahko imeli stik z lipicanci, si ogledali kobilarno in predstave klasične šole jahanja, se udeležili tečajev jahanja ter igrali golf in disc golf. Lipico pa je seveda moče izbrati tudi kot izhodišče za sprehode, kolesarjenje in raziskovanje Krasa.

Po besedah Mateja Oseta, direktorja Holdinga Kobilarna Lipica projekt prenove Hotela Maestoso predstavlja osrednjo naložbo v hotelsko infrastrukturo tako za Kobilarno Lipica kot tudi za celoten Kras v zadnjih desetletjih: »Odprtje prenovljenega Hotela Maestoso prinaša veliko optimizma, pravzaprav pomeni novo rojstvo in simbolen začetek nove zgodbe turizma v Lipici. Ta je obarvan zeleno, saj v Lipici sledimo definiciji trajnostnega oziroma zelenega turizma, obenem pa odprtje prenovljenega Hotela Maestoso predstavlja zaokrožitev ponudbe in utrjevanje vloge Lipice kot generatorja turizma v regiji. Novi hotel odpiramo z željo, da bi njegovi gostje doživeli vse, kar Lipica s svojimi lipicanci ponuja, obenem pa odkrivali krajino, gastronomijo in doživetja celotnega Krasa.«

Pobude za prenovo Hotela Maestoso so dobile novo spodbudo leta 2018, ko je Holding Kobilarna Lipica, d.o.o. objavil javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije. Pripravo le-te je zaupal studiu Enota d.o.o. in za prenovo hotela konec leta 2018 pridobil gradbeno dovoljenje. Po oddaji javnega naročila družbi VG5 d.o.o. so se gradbena dela za prenovo hotela začela maja 2020.

Vrednost celotne naložbe v prenovo, dograditev Hotela Maestoso (s katero se je število sob podvojilo) in hotelsko opremo znaša 11,5 milijona evrov. Večino sredstev za projekt je zagotovila Republika Slovenija kot ustanoviteljica Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o., medtem ko dobro tretjino sredstev v finančni konstrukciji predstavlja bančno posojilo SID banke.

V prihodnjem letu je predviden začetek naslednje faze prenove Hotela Maestoso 4*superior. Ponudbo novega hotela bo tako obogatil Wellness center Bonadea z bazenskim kompleksom, ki bo ponujal veliko različnih oblik sprostitve. Poleg kopanja v bazenu tudi masažo z vročimi podkvami in doživetje savn s pogledom na Kras.

Vir in fotografije: Kobilarna Lipica