Meni Zapri

Michelinove zvezdice 2021

Michelinovi inšpektorji  so pri svojem drugem ocenjevanju slovenskih restavracij v drugo izdajo gastronomskega vodnika MICHELIN GUIDE SLOVENIA skupno uvrstili 53 restavracij.

Dve zvezdici so ponovno podelili Hiši Franko kuharske mojstrice Ane Roš.  

Ana Roš z ekipo

Po eno Michelinovo zvezdico je za visoko kakovost kulinarike ohranilo vseh pet restavracij:

  • Atelje, chef Jorg Zupan
  • Dam restavracija, chef  Uroš Fakuč
  • Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič
  • Hiša Denk, chef Gregor Vračko
  • Vila Podvin, chef Uroš Štefelin
  • Novo zvezdico je  pridobilo Gostišče Grič, chef Luka Košir.
Dobitniki dveh in po ene zvezdice

Bib Gourmand označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Podelili so ga sedmim restavracijam.

Znak jih je od lani ohranilo šest:

  • Gostilna na Gradu,
  • Gostilna Repovž,
  • Jožef, Mahorčič,
  • Rajh,
  • Ruj
  • Novinec v kategoriji je restavracija TaBar, ki se je letos na novo uvrstila v vodnik.

Michelinov krožnik

Kategorija Michelinov krožnik (The Plate Michelin /Assiette) označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Michelinovi inšpektorji so v to kategorijo uvrstili 39 slovenskih restavracij:

AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna,  Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh,  Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas’or in Vander

Na novo sta v to kategorijo uvrščeni restavraciji Landerik in Vila Planinka.

Michelin GreenStar

Michelin GreenStar nagrajuje restavracije za njihove trajnostne prakse. Slovenske restavracije so bile v lanskem letu med prvimi dobitnicami priznanja za trajnost, ki upošteva njihovo kulinarično odličnost v povezavi z izstopajočimi okolju prijaznimi praksami. Te vključujejo sodelovanje s proizvajalci in dobavitelji, ki delujejo po principu trajnosti, ter zmanjševanje odpadkov in uporabe plastike in drugih materialov, ki jih ni mogoče reciklirati.

Michelin je podelil šest zelenih zvezdic:

  • Gostilna za Gradom, chef Davide Crisci
  • Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc
  • Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič
  • Gostišče Grič, chef Luka Košir
  • Hiša Franko, chef Ana Roš
  • Vila Podvin, chef Uroš Štefelin

Slovenska gastronomija se še naprej razvija

Ob razglasitvi Michelinovih  zvezdic 2021 je Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov, povedal: »Tako 2020 kot 2021 sta bili za gostinstvo težki leti. Ne glede na to, da so se slovenski chefi morali spoprijemati s pogostim odpiranjem in zapiranjem svojih restavracij, so dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent, kar nas je zelo navdušilo. Zato izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija. Od vsega srca upamo, da bo nov izbor  pripomogel k privabljanju gurmanov, da se bodo vrnili v restavracije in raziskovali ali odkrivali na novo Slovenijo skozi njene najboljše restavracije.«

Vir: STO, fotografije Nino Verdnik