Meni Zapri

Dnevi slovenskega turizma letos v Parku Postojnska jama

Cveta Potočnik – Jutri se v Parku Postojnska jama začenja dvodnevno strokovno srečanje Dnevi slovenskega turizma (DST). Potekalo bo v hibridni obliki na temo »Zdaj je čas. Čas za transformacijo«. Ključne izzive trajnostne in digitalne transformacije ter ukrepov za okrevanje in odpornost za konkurenčni in uspešni turizem prihodnosti bodo obravnavali na jutrišnjem Plenarnem dnevu DST.

V okviru današnje novinarske konference so bili razkriti letošnji prejemniki najvišjih priznanj v slovenskem turizmu, ki jih partnerske institucije že tradicionalno podeljujejo v okviru DST.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci dejal, da bo za investicije v turizem na osnovi različnih razpisov in programa okrevanja od letošnjega leta naprej na voljo približno 200 milijonov evrov. Še pred tem naj bi država priskočila na pomoč tudi do zdaj spregledanim industriji srečanj, receptivnim agencijam in mestnim hotelom. Počivalšek je napovedal tudi sredstva za obnovo planskih koč, nadgradnjo Zelene sheme slovenskega turizma in za obnovo kulturne dediščine.  Dejal je še, da ni pričakovati podaljšanja veljavnosti letošnjih turističnih bonov.

Po besedah Maje Pak, direktorice Slovenske turistične organizacije bodo na letošnjih DST izpostavili ključne izzive slovenskega turizma na poti do okrevanja in transformacije, da bi kar najbolje usmerili sredstva evropskih finančnih mehanizmov za okrevanje. Osrednje teme bodo trajnostna in digitalna transformacija, prilagajanje marketinških in promocijskih orodij ter priprava novih kazalnikov za spremljanje uspešnosti turizma.

Andrej Prebil, predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) in Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) sta napovedala bolj sistematično reševanje perečega pomanjkanja ustreznih kadrov v turizmu.

Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS), je spomnil na 30. obletnico natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna, v okviru katerega so letos 30 dni potekala ocenjevanja, vpeljali pa so tudi novost, ki so jo poimenovali »Doživite pristni stik«.

Soorganizator DST je tudi Društvo turističnih novinarjev Slovenije, njegov predsednik Drago Bulc je dejal, da je društvo v zadnjem obdobju delovanje usmerilo  predvsem v promocijo turizma na manj turistično razvitih območjih naše države, kjer je turizem šele v povojih, ali pa še nima dovolj potenciala in denarja za sodobne tržne oblike promoviranja svoje turistične ponudbe. Dejal je tudi, da se je društvo že od  začetka organiziranega delovanja opredelilo za trajnostni, ali zeleni turizem, kot edino možno dolgoročno obliko  razvoja turistične dejavnosti v naši večinoma še vedno okoljsko dobro ohranjeni deželi.

Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame in gostitelj letošnjih DST, da je zdaj čas, kako bomo v Sloveniji razvijali turizem v prihodnje. Menil je tudi, da potrebujemo turiste, veliko turistov in ne le tistih najbolj petičnih, da bo v prihodnje veliko odvisno od digitalne pismenosti turistov in ponudnikov, predvsem pa, da bi odločanju za počitniško destinacijo ne gre več zgolj za osebno odločitev, ampak je zelo odvisno tudi od ravnanja posameznih držav zaradi covida-19.

Prejemniki letošnjih najvišjih priznanj v slovenskem turizmu 

  • Prejemnik priznanja Ambasador slovenskega turizma 2021 je Mark Cuban.
  • Prejemnik priznanja Sejalec 2021 je turistični produkt Fish&Fly Trio.
  • Priznanje TGZS  je pripadlo Lidiji Koren.
  • Priznanja za življenjsko delo v gostinstvu dobi Jožef Žabar iz Restavracije Primula v Solkanu.
  • Priznanje Turistične zveze Slovenije letos prejme Zlatko Kavčič, predsednik TD Lesce.
  • Prejemnik priznanja Kristalni Triglav 2021  je Fraport Slovenija, upravljavec Letališča Ljubljana.
  • Vsi organizatorji DST 2021 pa  letos podeljujejo skupno priznanje Kristalni Triglav za osebnost leta 2021 Luki Dončiću.

Naslovna fotografija: Partnerji DST, foto: Cveta Potočnik